23948sdkhjf

”Söderberg & Haak har gått från vinst till förlust på bara några år”

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Maskinleverantören Söderberg & Haak ser över sin verksamhet efter en motig tid – exakt hur många medarbetare som berörs är inte klart.

Maskinleverantören Söderberg & Haak uppger i ett pressmeddelande att verksamheten måste struktureras om efter några år då omsättningen minskat och vinst vänts till förlust.

Läs också: Komatsusatsning i Stockholm

Företaget är svensk generalagent för Komatsu och säljer också jordbruksredskap från Krone, Amazone och Dal-Bo samt jordbrukstraktorer från Deutz-Fahr.

Söderberg & Haaks vd Jonas  Jaenecke säger till Leveranstidningen Entreprenad att omstruktureringen kan komma att beröra både lantbrukssidan och entreprenadsidan

– Vi behöver göra en översyn av hela vår verksamhet.

Han konstaterar dock att situationen på lantbrukssidan är mer pressad än den är på entreprenadsidan och att fokus möjligen ligger lite mer på lantbruk.

Läs också: Starkare lyft utlovas i nya Komatsun

Söderberg & Haak har tidigare aviserat att de satsar stort på att växa på entreprenadsidan, och i vintras konstaterade företaget att Komatsu nu står för hälften av den totala omsättningen i bolaget.

Det högt ställda målet är att världsmärket Komatsu ska få ett starkare fäste på den svenska marknaden och Jonas Jaenecke anser att satsningen hittills varit lyckad.

–  Det är naturligtvis en resa vi har att göra, och det tar tid men vi går helt klart i rätt riktning, vi har en plan för att utveckla entreprenadsidan och det har fungerat väl för oss hittills, säger Jonas Jaenecke.

Söderberg & Haaks tanke med omstruktureringen uppges vara att ”skapa en kostnadseffektiv organisation med kunden i fokus”.

Läs också: Söderberg & Haak höjer ribban

Enligt Jonas Jaenecke råder det en överetablering av maskinleverantörer på lantbrukssidan, samtidigt som många lantbrukare kämpar med lönsamheten.

– Söderberg & Haak har gått från vinst till förlust på bara några år. Vi måste förhålla oss till detta faktum och göra de anpassningar som krävs. Den genomlysning av verksamheten som skett, visar att det är fullt möjligt att vända utvecklingen, säger han i ett pressmeddelande.

Det som ska ske nu är att företaget ska se över sin personalstyrka och anpassa verksamheten efter de nya förutsättningarna.

Det är inte klart hur många medarbetare som berörs och MBL-förhandlingar ska inledas i mars månad.

– Genom omflyttningar, pensionsavgångar eller försäljning av verksamheter, strävar vi efter att omorganisationen genomförs så smidigt som möjligt, säger Jonas Jaenecke i pressmeddelandet.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Nyhetsbrev

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

Milacron säljer av Uniloy

Plus

Kärnkraftens framtid

Kärnkraften har sedan förra sommaren seglat upp på den politiska agendan. Vi har tittat närmare på vad som händer med kärnkraften, vilka reaktorer som läggs ned och vilka som blir kvar.

Plus

Kameran som når in överallt

Termografören Jimmie Lindström har en tid testat en ny värmekamera. Han är helt såld och använder nästan bara det redskapet nu.

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Skattesmocka motverkar återbruk

Återanvändningen glömdes bort när skatten på kemikalier i viss elektronik infördes 2017.

”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11