23948sdkhjf

Rikspolischefen i samtal med handeln

"Vi ser med oro på hur otryggheten i handeln växer"

Rikspolischef Anders Thornberg har träffat Svensk Handel och aktörerna inom dagligvaruhandeln för att diskutera hur ökad samverkan kan bekämpa brottsligheten i utsatta områden. Rikspolischefen sa under mötet att han ser med oro hur otryggheten i handeln växer och att det kommer att krävas gemensamma insatser för att lösa problemen.

– När en person skjuts ihjäl på gatan står femton andra redo att kliva in. Det är det riktigt stora problemet, sa Anders Thornberg under mötet om problemet med tillväxten av nya kriminella.

Håkan Björklund, ansvarig för public affairs på Axfood, var med på mötet och han var positivt inställd till det Anders Thornberg hade att säga.

– En stor eloge till rikspolischefen och hans medarbetare för att de lyssnade på handelns oro. Även om polisresurserna tyvärr är begränsade finns ändå en genuin vilja att motverka våld och hot om våld i butikerna, säger Håkan Björklund till Fri Köpenskap.

Enligt honom är brotten i butik inte så mycket en fråga om förlorade värden utan om arbetsmiljö.

– Det här handlar egentligen inte om varuvärdet. Det handlar om människovärdet. Nästan ingen är så utsatt och värnlös som den som sitter i kassan. Vår butikspersonal behöver känna tryggheten av ett kraftfullt tillträdesförbud. Och att polisen rycker ut på direkten om det inte respekteras, säger han.

Svensk Handel föreslår att en heltidstjänst hos Polisen ska finnas stationerad hos Svensk Handel med syftet att aktivt samverka med handeln.

Problemet med brotten i butiken har fått stor uppmärksammat under senare tid. Bland annat har Svensk Handels vd och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor besökt en brottsdrabbad Icahandlare i Märsta. Läs om det mötet här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093