23948sdkhjf

Goda tider ett tag till

Tonen bland svenska underleverantörer har förändrats de tre senaste månaderna.

Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening, Sinf, presenterade underleverantörsbarometern för fjärde kvartalet 2018, på Industrimässorna i Malmö. Han kunde då konstatera att antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till har tredubblats de tre senaste månaderna. Och andelen företag som avser att öka personalstyrkan har ökat markant.   

-Vi noterar att underleverantörerna just nu skjuter farhågorna framför sig. Låt oss kalla det en dold optimism, sa Joakim Norlén. 

Han säger att underleverantörerna flaggar för att vi är på väg ut ur en högkonjunktur, men att allt fler anser att det finns utrymme för goda tider ett tag till.  

Sinfs barometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det fjärde kvartalet 2018 med prognoser om det första kvartalet 2019 visar bland annat att 11 procent av företagen spår att högkonjunkturen viker inom 6 månader. Detta att jämföra med 28 procent förra kvartalet och endast 1 procent motsvarande kvartal 2017. 

8 procent av företagen tror att lågkonjunkturen kommer inom 6 månader. Detta att jämföra med 28 procent tredje kvartalet 2018. 

60 procent tror att den kommer inom 6 till 12 månader ( 44 procent för tredje kvartaalet) och 32 procent tror inte att lågkonjunkturenkommer alls under 2019 (28 procent förra kvartalet). 

-Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en tredjedel inte tror på någon lågkonjunktur alls under 2019. Det är en tendens som vi kommer att bevaka med spänning, säger Joakim Norlén. 

41 procent av företagen spår en ökad orderingång för nästkommande kvartal. Detta att jämföra med 56 procent motsvarande kvartal 2017 och 42 procent tredje kvartalet 2018. 

26 procent av företagen redovisar ökad lönsamhet jämfört med 47 procent motsvarande period föregående år. I föregående kvartal var andelen 24 procent. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094