23948sdkhjf

Fullt fokus på vatten och avlopp

U&D har tillbringat tisdagen på mässan VA Tour, i Mölndal, utanför Göteborg. Det blev fem intressanta timmar om vatten och avlopp.

Drygt 400 personer hade anmält sig för att lyssna på sju föreläsningar och vandra runt bland 34 utställare.

Mässformatet är litet och greppbart. Man blir inte alldeles slut i huvudet av att gå runt bland montrarna, som man annars lätt blir när man är på mässa. Föreläsningarna är heller inte så långa - 20 till 25 minuter.

U&D hörde flera intressanta presentationer på scenen. Annika Malm, forskare på RISE, talade om risker och möjligheter med digitalisering av VA-näten. Hon förordade satsningar på sensorer i ledningsnäten, för att huvudmännen ska få full koll på vad som händer i systemen.

Med smarta nät kan både anläggningsägare och brukare få en bättre kontroll. Brukarna kan till exempel se hur deras beteende påverkar vattenförbrukningen och VA-räkningen. Kommunerna får förvarningstid när någonting är på väg att läcka eller gå sönder och kan också optimera driften.

Men, betonade hon, det är viktigt att hela organisationen är med på den digitala satsningen, så att inte några jobbar vidare på det gamla sättet. Digitaliseringen ger ett helt nytt arbetssätt.

Roger Karlsson, gruppchef för VA-ledningsnät i Ängelholm, delade med sig av den skånska kommunens erfarenheter när hela VA-nätet, inklusive reningsverket, skulle uppgraderas. En process som för övrigt fortfarande pågår och kommer att ha tagit 25 år.

Några av erfarenheterna är att det tar längre tid att bygga ut ett nät i verkligheten än på ritbordet, produktionskostnaden blir inte densamma som anbudsbeloppet, uppgradering av pumpstationer är inte så poppis att begära in anbud på, det är en utmaning att få politikerna att tänka i flera mandatperioder och tillståndsprövningen tar lång tid som man måste ta höjd för.

Hans huvudråd: Gör en Masterplan i inledningsskedet. Då har man sedan något att peka på när politikerna kanske börjar ifrågasätta budgeten, eller när det kommer frågor från entreprenörer och allmänhet.

U&D återkommer i något kommande tidningsnummer med mer utförliga referat av några av föreläsningarna.

VA Tour arrangeras av VVS Fabrikanternas råd och BraMässor - svenska branschföreningars mässbolag. Den kringresande mässan turnerar vartannat år. Nu fortsätter turnén till Malmö, den 31 januari och Jönköping, den 5 februari.na

Kolla gärna på alla bilder från Mölndal.

Text och foto: Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437