23948sdkhjf

Bryter äktenskapet med Avantium

BASF lämnar samriskbolaget Synvina.

Basf har begärt utträde ur samriskbolaget Synvina, vilket det ägt tillsammans med det holländska kemiföretaget Avantium. Anledningen uppges vara oenighet gällande en investeringsfrist för projektet. 

Samriskbolaget Synvina, bildades 2016 för att kommersialisera YXY-tekniken utvecklad av Avantium. Tekniken omvandlar katalytiskt växtbaserat socker till FDCA (furandikarboxylsyra) och plast, såsom den nya polymeren PEF (polyetylenfuranoat). 

I oktober 2018 meddelade Avantium att de båda parterna varit oense över tiden som krävdes för att uppfylla investeringskriterier för att bygga en kommersiell anläggning för FDCA i Antwerpen, Belgien. Samtidigt meddelade Avantium att företaget mottagit ett meddelande från Basf att det skulle ha rätt att lämna samriskbolaget om dessa kriterier inte uppfylldes senast den 5 december 2018. 

Den 18 december 2018 meddelade Basf Avantium att bolaget kommer att lämna samriskbolaget Synvina den 15 januari 2019. En talesperson för Basf ska även ha bekräftat detta för tidningen Bio-Based World News. Villkoren för utträdet ska dock inte vara avslutade ännu. 

Avantium kommer att förvärva Basf:s aktier, vid dess utträde, och därefter fortsätta att driva Synvina vidare, som ett helägt Avantiumbolag. Marcel Lubben har utsetts till ny vd för Synvina. Han tillträder sin tjänst den 1 februari 2019. 

Källa: Synvina, Bio-Based World News

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126