23948sdkhjf

Ny forskarskola stärker samarbetet med företag

En ny företagsforskarskola vid Biofilms har beviljats drygt 17 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Hösten 2019 får åtta doktorander från näringslivet chans att starta sina forskarstudier vid Malmö universitet.

– Vi har redan idag ett omfattande och nära samarbete med näringslivet, ComBine innebär att vi nu fördjupar och stärker våra relationer, säger Therese Nordström, föreståndare vid Biofilms, Research center for biointerfaces, och projektledare för ComBine.

Forskarskolan kommer att ha plats för åtta industridoktorander. Fem företag har redan visat sig intresserade, av vilka fyra är Camurus, CR Competence, Genovis, Obducat och PEAS institute. Doktoranderna kommer att fortsätta arbeta parallellt med studierna på 80 procent, vilket innebär att det blir ett kontinuerligt utbyte mellan arbete och studier. Examen tar de under år 2024.

– För oss är forskarskolan en möjlighet att fördjupa kunskapen när det gäller ytor och bakteriesamhällen, så kallade biofilmer, men även en chans att finnas i en miljö som vi har stort intresse av och kan bidra till. Kunskap är avgörande för utvecklingen och vårt framtida erbjudande, säger Anna Stenstam, vd för CR Competence.

Men det är inte bara företagen som gynnas av samarbetet.

– För Biofilms innebär det att våra forskare ges möjlighet att bättre förstå industrins forskningsbehov, vilket resulterar i en tillämpad och samhällsnära forskning, säger Nordström.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av företagsforskarskolan som samarbetsform, säger Ulf Hall, tf vd på KK-stiftelsen. En företagsforskarskola innebär ett rejält kompetenslyft för en hel eller del av en bransch, samhället gagnas av mer konkurrenskraftiga företag, och lärosätet kan stärka sin forskning inom relevanta områden. Den här forskningsmiljön håller en mycket hög vetenskaplig kvalitet, och forskningsfrågorna har hög relevans för små och medelstora företag, och ger stora möjligheter till nischad tillväxt i en kunskapsintensiv bransch.

Vid forskarskolan kommer doktoranderna att fördjupa sig inom ett av tre områden:

  • Smarta material på ytor. Forskningen kan till exempel användas för framtagning av sensorer som använder kroppsegna enzymer, ett område som forskarna inom Biofilms är starka inom.
  • Orala biofilmer på ytor. Biofilmer är bakteriesamhällen. Forskarna vid centret har unik kompetens när det gäller odling av komplexa biofilmer som består av flera bakteriestammar. Detta är särskilt intressant för industrin eftersom biofilmerna avspeglar verkligheten väl.
  • Biobarriärer och farmaceutisk design. Forskningen kan bland annat bidra till att öka förståelsen för en läkemedelsprodukt, vilket ger möjlighet till produktutveckling i form av förbättrad användarvänlighet och hållbarhet.

Doktoranderna kommer att vara en del av forskningscentrets ordinarie miljö och kommer på så vis få tillgång till såväl forskningscentrets som hela lärosätets aktiviteter.

– Samarbete mellan akademin och näringslivet breddar perspektiven, något vi alla har möjlighet att dra fördel av, menar Nordström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36