23948sdkhjf

De är först i Sverige

När en brytare vid ett ställverk skulle bytas ut, enligt underhållsplanen, passade Siemens på att gå över till ny teknik istället för att sätta in en gasbrytare.

Konventionella effektbrytare använder vanligen växthusgasen Svavelhexafluorid, SF6, för att släcka den ljusbåge som uppkommer när en strömkrets bryts. Siemens nya effektbrytare av typ 3AV1 använder istället en vakuumteknik i kombination med tekniskt renad luft, s.k. vacuum & clean air-teknik, som släcknings- och isolationsmedium.

Härnösand Energi & Miljö har nu gått över till den miljövänligare brytaren i samband med ett utbyte av effektbrytare i ställverket på Geresta.

Vakuumtekniken har sedan tidigare använts för mellanspänningsbrytare men finns nu tillgänglig upp till 145 kV. Brytaren i Geresta är Sveriges första med den spänningsnivån som har vacuum & clean airteknik.

Förutom miljövinsten är en av fördelarna med vakuumtekniken bibehållen prestanda vid låga temperaturer, något som passar klimatet i norra Sverige. Livslängden är densamma som för en konventionell SF6-brytare.

Effektbrytaren ingår i Siemens nylanserade ”blåa” produktportfölj med högspänningsprodukter som inte innehåller några växthusgaser. Portföljen innehåller även gasisolerade ställverk med samma vacuum & clean air-teknik, samt mättransformatorer med ren luft som isolationsmedium.

Tidigare i år köpte även E.ON ett antal effektbrytare och mättransformatorer ur den ”blåa” produktportföljen, som kommer att installeras under nästa år i en kraftstation i småländska Fårhult.

– Det är glädjande att kunder som Härnösand Energi & Miljö samt E.ON väljer en produkt ur vår blåa portfölj. De ligger därmed i framkant när det gäller implementering av högspänningsprodukter som inte medför koldioxidutsläpp, säger Erik Mårtensson, chef för divisionen Energy Management på Siemens AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078