23948sdkhjf

Tillväxttoppen passerad för europeisk byggmarknad

Europeisk byggmarknad kan se fram mot fortsatt tillväxt några år till, men långsammare än i dag.

Den europeiska byggmarknaden tycks ha återhämtat sig på bred front efter finanskrisen för tio år sedan. 2017 blev, enligt det internationella branschinriktade nätverket Euroconstruct, det första året sedan finanskrisen som investeringarna ökade inom alla tre huvudsegmenten (bostäder, lokaler, anläggning).

Enligt den senaste rapporten steg de europeiska bygginvesteringarna med 4,1 procent förra året. Det är en rejäl ökning, men uppgången kommer från låga nivåer och det ser redan ut som om tillväxttakten mattats betänkligt även om prognosen just nu pekar på en ökad tillväxt, i varje fall över år 2021.

De europeiska investeringarna i nya bostäder har de senaste tre åren ökat med cirka 25 procent, vilket kan förefalla imponerande, men bostadsbyggandet var under 2017 fortfarande drygt 40 procent under de volymer vi såg strax innan finanskrisen, säger Bengt Henricson, analytiker på Prognoscentret som representerar både Sverige och Norge i Euroconstruct.

Efter det stålbad som drabbade europeisk byggsektor efter finanskrisen blev det ett ökat bostadsbyggande som blev något av draglok för uppgången. Från och med nästa år mattas dock investeringstakten av till strax över en procent för att sedan stegvis plana ut till 2021, enligt Euroconstruct.

Även lokalbyggandet återhämtade sig så småningom, men tillväxten har varit måttlig, bland annat beroende på att många skuldsatta länder dragit ned på offentliga investeringar. 2017 nåddes dock en uppgång på närmare fem procent. Glädjen blev dock inte långvarig. Prognosen räknar i och för sig med en uppgång som fortsätter till och med 2021, men med en tillväxt som stannar på i genomsnitt 1,5 procent per år.

Det finns dock ljusglimtar på annat håll.

– Vi kan se att marknaden skiftar karaktär, från att vara präglad av husbyggnad till att drivas allt mer av anläggningssektorn och det är främst järnvägsinvesteringar som väntas öka de kommande åren, säger Bengt Henricson.

Han betonar dock att det finns stora regionala skillnader. Under prognosperioden ökar exempelvis anläggningsinvesteringarna främst i Euroconstructs östeuropeiska medlemsländer och i Norge medan det förutspås en nedgång i Tyskland och Finland. Östländerna har tillsammans med Nederländerna, Frankrike och Belgien även en stark utveckling i lokalbyggandet medan bostadsbyggandet ökar mest på Irland. Sverige sticker framför allt ut med en nedgång i bostadsinvesteringarna på hela 35 procent fram till 2021.

För rot-sektorn är bedömningen en genomsnittlig tillväxt på 1,3 procent under prognosperioden, vilket är en avmattning jämfört med de senaste två årens uppgång på drygt två procent.

– Den svaga utvecklingen för rot-investeringar är oroväckande. Tillväxten är knappt vad som krävs för att bibehålla byggnadernas standard och det är långt ifrån tillräckligt för att nå dom mål som finns för fastighetssektorns klimatpåverkan, säger Bengt Henricson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079