23948sdkhjf

Smällen: Storägare säljer sina Ica-aktier

Industrivärden avyttrar hela innehavet i Icagruppen.

Industrivärden har i dag, måndag, avyttrat 5 479 731 aktier i Icagruppen till Icahandlarnas Förbund för 316,00 kronor per aktie, eller totalt cirka 1,7 miljarder kronor. Samtidigt avslöjar investmentbolaget att de förhandlat fram en överenskommelse om fullständig avyttring.

– Vi har haft ett mycket gott samarbete med huvudägaren ICA-handlarnas Förbund, men det är vår ambition att lämna ägandet i Icagruppen, säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm i en kommentar.    

En fjärdedel av innehavet är nu avyttrat och därutöver har en säljoption förvärvats som ger investmentbolaget rätten att den 17 maj 2019 sälja resterande aktieinnehav till Icahandlarnas Förbund för 290,52 kronor per aktie.

Industrivärden gick in i Icagruppen under våren 2013 och ägde den 31 oktober 10,25 procent av kapital och röster i bolaget.

Affären innebär också att Icahandlarnas Förbud stärker sitt innehav i Icagruppen. Med morgonens affär stärks aktieposten med motsvarande 2,7 procent till totalt 54 procent.

Vårt samarbete med Industrivärden har fungerat väldigt väl sedan 2013. Nu har de valt att sälja en del av sitt innehav till oss, och vi har även kommit överens om en helhetslösning som känns bra. Att förvärva ytterligare aktier i Icagruppen ser vi som en långsiktigt god investering. Vi tror på bolaget och som långsiktig majoritetsägare är vårt mål att Icagruppens aktie ska fortsätta vara en attraktiv placering med god direktavkastning till alla aktieägare, säger Fredrik Hägglund, vd på Icahandlarnas Förbund.

Ifall Industrivärden i vår väljer att utnyttja säljoptionen innebär det ett åtagande för Icahandlarnas Förbund att köpa aktier för upp till 4,4 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093