23948sdkhjf

Hon har blicken på skurkarna

Projektet Fair Play Städ ska avslöja branschens oseriösa företag.

Fair Play Städ ska arbeta på ungefär samma sätt som det redan etablerade Fair Play Bygg. Städbranschen Sveriges Gesa Markusson presenterade projektet under Clean & Facility-mässan. 

– Vi delar ofta skurkar med bygg, städbolag sköter till exempel bygg- eller fastighetsstädning åt byggföretagen. Om vi slår ihop våra kunskaper så vet vi vilka företag som inte är seriösa och brukar vinna upphandlingar med för låga anbud, sa Gesa Markusson.

Även de anställda, eller före detta anställda, vet om företaget de jobbar för är oschysst.

– Människor får lön i kontanter, eller bara betalt för tre timmars arbete istället för de kanske tolv timmar som de jobbat. Har man det så, eller har haft det så, ska man tala om det för oss.

– Syftet med skumma företag är ju att gömma pengar för att stoppa i egna fickor och betala svarta löner.

Gesa Markusson jobbade med att hitta oseriösa företag redan under sina många år som ombudsman i Fastighetsanställdas förbund. Hon har erfarenhet av att lyckas och exemplifierar med ett företag som hade kontrakt med 24 myndigheter i Stockholm. Kontrakt de vunnit på lägsta anbud.

– Vi kollade nyckeltal och kostnader för underentreprenörer och allt såg ganska okej ut, ändå kände vi att något var fel.

Genom att jämföra företagets synliga inkomster med antalet uppdrag, blev slutligen bedrägeriet tydligt.

– Företagets ägare fick fängelse. Vi gnetar och gnetar tills vi lyckas. Men vi behöver få tips från alla er som jobbar i branschen, uppmanade Gesa Markusson.

Nu hoppas hon att fler av branschens parter ska gå med i Fair Play Städ.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114