23948sdkhjf

Mineral-jackpot för svenskt bolag

Svenska Africa Resources AB har med ny teknik utvunnit bolagets första diamanter större än 6 carat i ett projekt i Kongo.

Det svenska bolaget Africa Resources, som fokuserar på prospektering och utvinning av mineraler i Afrika, har under de senaste dagarnas sorterat fram 3 diamanter på 6,3, 6,2 samt 5,8 carat. Fyndet har fått stor uppmärksamhet, inte minst då en diamant i rå form (oslipad) på över 6 carat har ett värde på runt 180 000 svenska kronor.

– Alluvial utvinning, alltså utvinning ur sediment i rinnande vatten, är ofta förknippat med mindre diamanter, mellan 0,3-1,0 carat. Vårt senaste fynd visar att det finns större diamanter i området vilket är uppmuntrande inför framtiden, säger Africa Resources VD Thomas Häggkvist.

Framgången uppmärksammas också på grund av att man för första gången använde ny teknik, iDredge, för flodbaserad alluvial diamantbrytning. Under många år har dykare skurar flodbädden med tunga sugrör kopplade till centrifugalpumpar. Men Africa Resources har efter ett samarbete med prospektören Imilingo Mineral Processing utvecklat en lösning på de besvärliga och farliga dykförhållandena som alluvial diamantåtervinning innebär.

– Vi använder modern gruvteknik och sorteringsteknik som har varit kraftigt bristfällig i alluvial diamantbrytning. Nu har vi levererat och injicerat flera nödvändiga tekniska lösningar inom industrin, säger Häggkvist.

Bland annat handlar det om fartyg i form av en flytande plattform som är kopplad till två pontoner. En Dragflow 60 Kw nedsänkbar pump med djupgående kompensatorer ger sug och gör det möjligt att pumpa partiklar upp till 60 mm genom 150 NB-röret. En inbyggd roterbar kran sänker pumpen och är där för att göra pumpen tillgänglig för underhållsändamål. En 150 KVA dieselgenerator ger ström till utrusntingen och det utvunna materialet matas på en dubbeldäcksvibreringsskärm.

– Större stenar är ”turkomponenten” inom alluvial diamantutvinning och en del av det som gör denna verksamhet så spännande. Det går inte att, baserat på geologi eller prospektering, bedöma hur många, eller när större diamanter påträffas, det är hela tiden en potentiell uppsida i utvinningen, säger Thomas Häggkvist.

Testkörningen visar stor potential för Africa Resources verksamhet i Tshikapa och alla parter är optimistiska inför utsikterna till diamantåterhämtning i området.

– Vi är verkligen glada över det avkastning det här projektet potentiellt kan generera och vet att de omfattande insatserna för att låsa upp mineralförmögenheten definitivt kommer att löna sig, avslutar Thomas Häggkvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

4.205