23948sdkhjf

3D-teknik kan underlätta militärens underhåll

Vid den just avslutade Natoövningen i Norge testade militären 3D-tillverkning av reservdelar ute i fält.

Att få fram rätt reservdelar till rätt plats i rätt tid har i alla tider varit ett problem för arméer, konstaterar nyhetsbyrån TT, som i ett reportage berättar om ett spännande försök under den stora Natoövningen Trident Juncture 18.

I Norge testades 3D-printning av reservdelar ute i fält. I ett hamnområde i en container i Trondheim fanns modern 3D-teknik inhyst som kunde skriva ut allt från handeldvapen till avancerade reservdelar till flygplan och fartyg.

– I vissa fall tar det hundratals dagar innan reservdelar når förbanden och ibland tillverkas inte ens delarna längre. Fördelarna med den här tekniken och med de här anläggningarna som vi ser här är att vi i fältförhållanden kan återskapa delar - också delar som tillverkarna inte producerar längre, säger Samuel Margarini, sergeant i den amerikanska marinkåren, till TT.

Det norska företaget Fieldmade har under några år samarbetat med norska försvarsmaktens forskningsinstitut (FFI) för att ta fram den typ av container som ställdes upp i Trondheim.

För marinen kan 3D-tekniken revolutionera underhållet, menar Fieldmade. Att få ut reservdelar till havs är särskilt svårt. Stora delar av ett krigsfartyg upptas därför av verkstads- och reservdelsutrymmen. Med nya underhållslösningar kan dessa utrymmen i stället användas till antingen fler vapensystem, större utrymmen för besättningen eller till att minska fartygens vikt för att kunna öka fartygets fart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375