23948sdkhjf

Oljesaneringen i Gävlebukten komplicerad

Saneringen efter oljeutsläppet från Stora Enso pågår för fullt. Frågan är hur oljan påverkar fågellivet.

Tallbeckoljan som läckte ut från pappersfabriken i Skutskär för en vecka sedan har flutit i land på flera öar i Gävlebukten. En av de värst drabbade öarna är Gråsjälsbådan.

Där har Andrew Sundin sommarstuga. Till Radio P4 Gävleborg uttrycker han sin oro över hur den ljusbruna geggan kommer att påverka fågellivet. Mest olja är det på den sydostöligaste uddan, där fåglarna brukar häcka.

Gävle kommun är i full gång med saneringsarbetet.

– Det är väldigt svårhanterlig olja eftersom den är så pass klibbig. Man får i stort sett gräva ut den med små spadar mellan stenarna. Det är ett tidskrävande arbete, säger Karl Blad från Gävle kommun till den lokala P4-stationen.

Saneringen blir både dyr och långdragen, Den värsta grovsaneringen ska vara klar innan vintern börjar. Ute på öarna lägger saneringspersonalen i första skedet ut bark så att fåglarna inte får olja i fjädrarna.

Gävle kommuns råd till den som hittar tallbeckolja längs stränderna är att hålla barn och djur borta från oljan, att inte försöka ta bort oljan själv utan i stället kontakta Gävle kommuns kundtjänst.

Polisen utreder om ett eventuellt miljöbrott har begåtts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078