23948sdkhjf

Uppmaningen: Återvinn allt matavfall!

Det behövs en heltäckande reglering av utsortering och insamling av matavfall oavsett om matavfallet lyder under kommunalt avfallsansvar eller avfallsinnehavarens ansvar.

Det skriver Avfall Sverige i en hemställan till regeringen.

När det gäller matavfall från verksamheter är det avfallsinnehavaren som har ansvaret för att det samlas in och återvinns. Dessa omfattas inte idag av de nya krav på insamlingssystem som regeringen fattade beslut om den 28 juni. Det innebär att värdefull näring och energi går förlorad. 

- Vi välkomnar regeringens beslut om obligatorisk matavfallsinsamling från och med 2021 och förstår att regeringen har valt att i nuläget endast reglera krav på att tillhandahålla insamlingssystem för matavfall från hushåll, men vi ser inga skäl att vänta med en heltäckande reglering vad gäller annat matavfall, säger Weine Wiqvist, vd, Avfall Sverige i ett pressmeddelande. 

I det reviderade ramdirektivet om avfall från EU ställs krav på obligatorisk insamling av livsmedelsbaserat avfall, som inkluderar matavfall, från och med år 2023. Detta krav kommer att behöva regleras i svensk lagstiftning, som då behöver kompletteras med ytterligare krav vad gäller avfallskällor utöver hushåll. Insamling av matavfall är viktigt för att fullfölja det nationella miljömålet och öka utbytet av biogas och biogödsel.

- Det finns inga skäl att vänta med ett generellt krav på utsortering och insamling av matavfall i svensk lagstiftning. En sådan reglering bör kunna införas före den generella implementeringen av EU:s reviderade avfallsdirektiv, säger Weine Wiqvist. 

- Det är också viktigt att det klargörs att matavfall som inte är hushållsavfall och som ska sorteras ut, också ska behandlas genom biologisk återvinning. Detta för att en avfallsinnehavare inte ska kunna skicka det utsorterade matavfallet till annan återvinning, till exempel energiåtervinning, säger Wiqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083