23948sdkhjf

Årets Underhållsledare korad

Det vetenskapliga rådet hos Riksorganisationen Svenskt Underhåll har utsett Jimmy Öberg till Årets underhållsledare 2018.

Jimmy Öberg representerade Sverige i den europeiska utmärkelsen för EFNMS, Européen maintenance manager award, vilket U&D har skrivit om tidigare. Där var han nominerad som en av de fyra kandidaterna från Europa. Utmärkelsen gick dock till en belgare.

Innan Jimmy Öberg anställdes vid Kopparbergs Bryggeri arbetade han på ett företag som utförde service och underhåll inom industrin, framförallt livsmedelsindustrin.

År 2013 anställdes han med det övergripande ansvaret för underhåll samt drift av fastighet och mediaanläggningar. Han var och är en nyckelperson i arbetet med att nå visionen Underhåll i Världsklass. Ett av delmålen var att bedriva underhåll med full kontroll.

Utifrån upprättad strategisk plan tog han sig an uppgiften. Inledningsvis kartlades verksamheten. På ett strukturerat sätt inventerades och bedömdes samtliga maskiners underhållsprogram, underhållsplan per maskin upprättades och genomgång skedde tillsammans med maskinleverantörer för att kvalitetssäkra innehållet.

Strategin var inledningsvis att säkra tillgängligheten vid produktionsavsnittet då behovet av produktionstid var stort. Arbetet ledde fram till ett omfattande förebyggande underhållsprogram. På några få år lyckades Jimmy Öberg, tillsammans med andra chefer och medarbetare, att radikalt lyfta underhållet. Från 2015 har tiden för oplanerat underhåll halverats.

– Man måste göra en bra analys och målformulering, få med alla och motivera medarbetarna, säger Jimmy Öberg, idag chef för den tekniska avdelningen och därmed chef för både teknisk utveckling, projekt och underhåll.

Ett nytt underhållssystem köptes in – Optiware API Pro. Alla objekt registrerades i anläggningsregistret och ett omfattande förebyggande underhållsprogram infördes. Vid anläggningen fanns det 2013 inget fungerade tekniskt förråd. Det fanns flera lokaler vid anläggningen som användes som förråd. Vilka reservdelar som fanns var delvis registrerat i MS Excel men ingen löpande uppdatering skedde.

Utifrån givna resurser och målsättning upprättade Jimmy en handlingsplan för att skapa ett fullt fungerande tekniskt förråd med intern fakturering. Underhållssystemets förrådsmodul implementerades. Lokaliteter för ett förråd iordningställdes i befintliga lokaler genom omdisponering. Ett omfattande sorterings- och registreringsarbete inleddes.

I dag finns det cirka 6500 artiklar i förrådet. Alla inleveranser och uttag registreras. För samtliga utförda arbeten finns prissatta förrådsuttag med i transaktion mot maskin. År 2017 genomfördes 3600 förrådsuttag. 2015, då arbetssättet infördes, var det 800 uttag. I systemet finns nu cirka 20 000 artiklar. Även reservdelslagret lades in. Man bestämde sig för att jobba efter konceptet World Class Maintenance.

– Vi undersökte vart tid och pengar tog vägen samt gjorde rotorsaksanalyser, först av de mest tidskrävande jobben, sedan av de mindre, som i ett led att jobba med ständiga förbättringar.

Det nya underhållssystemet används nu full ut för att planera alla underhållsaktiviteter, kontrollera tid, kostnader och utfall på varje jobb. Redan 2015 visade sig resultat i form av positiva nyckeltal för bryggeriet. De sju tekniker som gör underhåll nyttjade tidigare 60 procent av sin tid för akuta åtgärder. Idag är den siffran nere i omkring 25 procent, med lägsta notering 18 procent inom en månad.

För att hinna med och ha resurser att utföra alla underhållsaktiviteter kan det vara nödvändigt att ibland ta in inhyrd arbetskraft. Med en god resursplanering och ökad kunskap på intern arbetskraft har man under 2018 lyckats att minska inhyrd arbetskraft med mer än 50 procent, detta används idag som ett nyckeltal för att motivera och följa kostnadseffektiviteten.

Strategier, planering och tekniska lösningar är en del av förklaringen till framgången. Något annat som krävs är gott ledarskap som inspirerar.

– Det är viktigt att vara intresserad av människor och se vad som motiverar varje enskild person. Man måste ibland stå upp för medarbetare och ibland stå emot dem, men alltid vara duktig att kunna förmedla sitt budskap och ett tydligt mål. Under tiden lär man sig att människor är mycket olika, vilket fascinerar mig, avslutar Jimmy Öberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113