23948sdkhjf

Nu flödar vattnen – Tennants mikrobubbel är ett av dem

Från början var många skeptiska till Tennants Ech2o-teknik. Till och med företagets egen försäljningschef i Sverige, Stefan Schönberg. Men idag säger han att det syresatta och laddade vattnet är framtiden.

I Clean Machines lokaler i Falkenberg står Tennantmaskiner på längden och tvären. Företaget är ett av Sveriges fyra auktoriserade Tennantcenter och ansvarar för den västra delen av landet.

Här säljs, servas och repareras alla typer av Tennantmaskiner, från de allra minsta till enorma maskiner för både inom- och utomhusbruk.

Den minsta gå-bakom-maskinen, T2, är den enda i sortimentet av kombimaskiner som inte har Ech2o–systemet installerat. Det vill säga förmågan att tillverka det aktiva vattnet med elektriskt laddade mikrobubblor, som blivit Tennants specialitet.

Tennant Sveriges försäljningschef Stefan Schönberg, är på besök hos Clean Machine och berättar att systemet började säljas 2008.

– Nu är försäljningen verkligen igång, men från början var kunderna lite tveksamma och ville gärna testa ordentligt innan de köpte.

Till och med Stefan Schönberg själv hade svårt att tro på tekniken när han första gången hörde talas om den.

– Det verkade omöjligt, men efter att vi besökt vår fabrik i Holland och fått en demonstration var jag tvungen att ändra mig. Det funkade faktiskt.

Idag är maskinerna utrustade med nästa generation av Ech2o-tekniken, med namntillägget Nanoclean.

Clean Machines vd, Stefan Isaksson, säger att nya generationen är effektivare och betydligt snålare med vattenförbrukningen, än den tidigare.

– De förbrukar upp till 70 procent mindre vatten än motsvarande Tennantmaskin utan Ech2o-system installerat. Det betyder jättemycket i minskade kostnader och förbättrad miljö. Så det här är verkligen framtiden.

Stefan Schönberg knyter an och poängterar att smutsvattnet från maskiner som städar i industrin ofta måste köras till deponi och att det kostar 2 kronor litern.

– Vi har kunder som tjänar mellan 50 och 60 tusen kronor per år bara i minskade vattenkostnader. Till det ska man sedan lägga att kunden också kapar sin kemförbrukning. Alla talar om hållbart nu för tiden och det här är verkligen ett stort steg framåt i fråga om det.

Stefan Isaksson nickar och säger:

– Det finns ingen som vill ha maskiner utan Ech2o-systemet längre, förutom de som köper den allra minsta maskinen, T2, som systemet inte får plats i.

För att visa hur systemet ser ut drar Tennants Stefan Schönberg fram en T300, lyfter på huven och pekar på ett rörformat filter med en liten svart låda intill. Han förklarar att filtret renar vattnet, dock utan att ta bort de naturliga salterna som behövs för att processen ska fungera. Efter rening strömmar vattnet till lådan, där det först syresätts och sedan passerar genom en vattencell som laddar det med både plus- och minusjoner. Resultatet blir, vad Tennant kallar ett ”aktivt” vatten med miljontals mikrobubblor som ska ge den rengörande effekten.

Men aktiviteten håller bara i sig i 40 sekunder, därefter blir det bara vanligt vatten igen.

– Det räcker gott, konstaterar Stefan Isaksson. Det tar bara 8 sekunder från det att vattnet läggs ut på golvet till det sugs upp i maskinen igen. På den tiden har mikrobubblorna hunnit slå itu och finfördela smutsen, rondellerna skura och gummiskrapan ta upp vattnet till smutsvattentanken.

Enköpings kommun har med hjälp av företaget Hygiene Diagnostics testat effekten av Tennants kombimaskin Ech2o Nanoclean T7. Resultatet visade en genomsnittlig reduktion av ATP-värdena med 97 procent. När golven rengjordes manuellt med mikrofibermopp, uppmättes en 62-procentig ATP-reduktion. I testet ingick tyvärr inte någon jämförelse med annan kombimaskin, utan Ech2o-system.

Idag säljer Tennant drygt 400 Ech2o-maskiner per år på den svenska marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11