23948sdkhjf

Båt eller bil, samma återvinningsprocess

60 000 fritidsbåtar är redo att återvinnas i Sverige, men det har hitintills varit ett svagt intresse hos ägarna att få båtarna till skroten.

Den nya båtskrotningspremien som infördes första september, ska förhoppningsvis råda bot på det och bakom initiativet står Båtretur.

Båtretur är ett samarbete mellan Sweboat, Båtskroten Sverige samt Stena Recycling och bildades för drygt tre år sedan. Båtretur är sedan dess båtbranschens insamlingssystem för återvinning av fritidsbåtar.

- Tack vare Havs- och vattenmyndighetens stöd via skrotningspremien kan vi nu växla upp arbetet med återvinningen av båtar. Vi ser redan en markant ökning i antalet förfrågningar kring premien och bara under september har vi fått in betydligt fler båtar till våra anläggningar i jämförelse med hur det såg ut innan skrotningspremien infördes. Mycket positivt och framför allt väldigt viktigt för vår miljö, säger Anders Sverkman som ansvarar för arbetet med båtåtervinning på Stena Recycling.

Efter anmälan till Båtretur kan båtar upp till tre ton lämnas kostnadsfritt till någon av de tjugofem anläggningar i Sverige där Stena Recycling tar emot båtarna.

- Vi återvinner båtar på liknande sätt som när vi återvinner en bil. Först tas oljor, bränsle och batterier omhand manuellt och sedan delas materialet ned till mindre delar. Järn och metaller sorteras ut och det återvunna materialet kan sedan användas i nya produkter. Övrigt material, som till exempel plast, återvinns i ett mixat material som blir bränsle och som kan användas i cementindustrin. Våra processer garanterar ett kvalitetssäkrat material och därmed gör den som lämnar in sin båt en bra insats för miljön, avslutar Anders Sverkman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361