23948sdkhjf

Bollsensor mäter trycket

En liten boll inne i däcket ska leverera information om både däcktryck och temperatur, viktiga data för att undvika stillestånd anser Secub, som visade Ball sensor på Load up North.

Boden.  Normalt mäts trycket i ett entreprenaddäck via en sensor som sätts på ventilen. Sensorn kan dock leva farligt, konstaterar Mikael Börrefors, sales manager på Secub.

– Den går lätt sönder när maskinen kör i till exempel stenmassor.

Han lyfter fram ett nytt sätt att mäta trycket, Ball sensor är en liten boll som ska ligga löst i däcket och skicka information om både tryck och temperatur till en display i hytten.

–Det går att ställa in olika värden så att man får en varning om trycket blir för lågt, förklarar Mikael Börrefors.

Bollsensorn är framtagen av taiwanesiska Cub och företagets skandinaviska återförsäljare Secub förklarar att tekniken är högaktuell för personbilar sedan nya EU-regler innebär att man måste ha koll på just däcktrycket.

Även tyngre maskiner har dock god nytta av den lilla bollen, förklarar Mikael Börrefors.

–  Entreprenaddäck är dyra, är det lite luft i däcken kan de bli fördärvade, med koll på trycket kan föraren se om det blir smygpunka, man slipper dessutom stillestånd, säger Mikael Börrefors.

Han uppger att bollen håller i fem år, sedan är det bara att byta ut den.

Produkten har aldrig tidigare visats i Sverige och Secub tog med sig den lilla produkten till Load up North för att demonstrera den för entreprenadmarknaden.

– Den har testats i sex månader och det går även på test i några svenska fordon, säger Mikael Börrefors.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093