23948sdkhjf

Världens mest kraftfulla vindkraftverk har startat

Den 7 september, invigdes vindkraftsparken Aberdeen Bay, med världens mest kraftfulla vindkraftverk, i närvaro av Vattenfalls koncernchef Magnus Hall och Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.

Vindkraftsparken Aberdeen Bay, eller EOWDC (European Offshore Wind Deployment Center), är Vattenfalls utvecklingscentrum för havsbaserad vindkraft. Samtidigt är Aberdeen Bay en av Skottlands största vindkraftsparker och kommer att producera el för cirka 80 000 hushåll (312 GWh) varje år.

− Vattenfall är i Storbritannien för att växa. Våra framgångsrika vindkraftsinvesteringar under det senaste decenniet, i kombination med de skotska och brittiska regeringarnas ambitioner att omvandla energi- och transportsektorerna, ger oss självförtroende och stärker oss i vår positiva syn på framtiden. När vi under de kommande tio åren bildar nya partnerskap inom värme, elbilsladdning, försäljning och vind, kommer vi att ligga i framkant och därmed bidra till att göra Storbritannien mindre fossilberoende, säger Magnus Hall, vd och koncernchef, Vattenfall.

Det är framtidens vindkraftsteknik som kommer att testas vid Aberdeen Bay, en av de första testanläggningarna i sitt slag. Målsättningen är att snabba på utvecklingen av vindkraftsbranschen med målet att få konkurrenskraftig förnybar elproduktion. De elva vindkraftverken, två på 8,8 MW och nio på 8,4 MW, har den största turbinkapaciteten i kommersiell drift i världen. Ett enda rotorvarv från den rekordstora 8,8 MW-turbinen tillhandahåller ett dygns el till ett brittiskt hushåll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127