23948sdkhjf

Affär i Malmö sålde otillåtna läkemedel

En livsmedelshandlare i Malmö har sålt polska läkemedel. Eftersom de inte är godkända för försäljning i Sverige är försäljningen förbjuden.

Läkemedelsverket har beslutat att förbjuda en livsmedelshandlare i Malmö att sälja polska läkemedel. Läkemedlen som butiken sålt är registrerade i Polen och avsedda för den polska marknaden. De är inte godkända för försäljning i Sverige.

För att ett läkemedel ska godkännas måste förpackning och bipacksedel ha svensk text, och vid godkännandet bestäms om läkemedlet får säljas i butik, apotek eller om det är receptbelagt.

Det är viktigt att läkemedel används och hanteras på rätt sätt, eftersom de annars riskerar att orsaka stor skada. Därför ställs höga krav på den som vill sälja läkemedel. Bland annat måste läkemedlen köpas in på rätt sätt, ha svensk text och vara godkända i Sverige för försäljning utanför apotek. Detta skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

De läkemedel som har sålts innefattar växtbaserade sömnläkemedel, homeopatiska läkemedel, laxermedel och läkemedel mot magsår.

Redan i juni 2016 redogjorde Läkemedelsverket för otillåten försäljning ie n rad livsmedelsbutiker. Myndigheten hade då besökt specialbutiker för utländska livsmedel i Stockholm, Malmö och Uppsala. I 14 av de 27 besökta butikerna fanns utländska läkemedel till försäljning. Mest omfattande var försäljningen i butiker med polsk inriktning, där 8 av 9 butiker sålde polska läkemedel. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329