23948sdkhjf

Best of Brands rekonstruktör: Butiksstängningar väntar

En större momsinbetalning blev spiken i kistan för kedjan vars butiksbestånd nu ses över.

På tisdagen blev det känt att modekedjan Best of Brands försatts i rekonstruktion efter en ansökan till Södertörns tingsrätt, något Habit var första med att rapportera.

Till Habit uppger rekonstruktören Ola Sellert vid Trägårdh Advokatbyrå i Malmö att en större skatteinbetalning till slut blev för mycket för bolaget.

Det har varit tufft för Best of Brands under en längre tid, även för den tidigare ägaren, varför kom beslutet om rekonstruktion nu?

– Den direkta orsaken till att beslut om rekonstruktionen togs nu är att en större skatteinbetalning, en momsinbetalning, om ett antal miljoner skulle betalas in den 26 augusti. Det var det som till slut stjälpte bolaget. Ägarna har under våren skjutit till mycket pengar men nu behövs åtgärder för att sanera bolaget och utarbeta en plan för att bli ett lönsamt bolag, säger rekonstruktören Ola Sellert till Habit.

Ola Sellert säger att det, enligt en åtgärdsplan som nu formuleras, kommer att bli nödvändigt att stänga butiker och se över bemanningen i butikerna. Hur många av de åtta enheterna som kan komma att behöva stängas kan han inte gå in på.

Är någon av butikerna lönsam?

- Ja, det finns lönsamma butiker i kedjan men vilka de är kan jag inte gå in på då jag inte vill föregripa diskussioner och förhandlingar som vi ska ha med berörda fastighetsvärdar. 

Rekonstruktören Ola Sellert beräknar att rekonstruktionen kommer att ta mellan tre till sex månader och att det är sannolikt att den förlängs efter de tre första månaderna den 28 november.

- Det är ett stålbad som ägarna behöver ta sig igenom och normalt tar det längre tid än tre månader. Det handlar egentligen om att anpassa verksamheten efter rådande tuffa läge inom detaljhandel. Nu ska hela verksamheten ses över och styras om, också mot att växa i e-handeln. Det är en verklighet för fler detaljhandelsbolag än bara Best of Brands.

Butikerna ska hålla öppet som vanligt under rekonstruktionen. Vad ska säljas i butikerna och hade höstvaror redan levererats innan rekonstruktionen?

– Ja, planen är att fortsätta verksamheten som vanligt och man kommer att behöva köpa in varor och tjänster till butikerna men det måste då ske till förskott och betalas kontant.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094