23948sdkhjf

Ica-handlarens mardrömssommar

Omdirigering av tågtrafiken vid Stockholm centralstation kan förstöra året för Ica-handlaren. ”Det är en mardröm”.

Det var förra året som den sista Ica to go-skylten plockades ned och konceptet som egen butik gick i graven. Den enda riktiga Ica to go-handlaren, Magnus Ekstrand, bytte butiksnamn till Ica Nära Centralplan 29 men fortsätter att driva butiken i samma anda.

– Vi har filat och förändrat bit för bit och är nu det närmaste en Pressbyrån man kan komma inom Ica, säger han till Fri Köpenskap.

Och konceptet har utvecklats väl, år för år.

– Förra året blev en milstolpe för oss och konceptet eftersom det var första gången som en Ica to go gick med vinst.

Därefter talade det mesta för ytterligare ett fint år med förbättringar både på omsättning och resultat. Men som handlare vid Stockholms centralstation är han fullkomligt beroende av vad som händer med tågtrafiken.

– Först kom den nya pendeltågsstationen vid Odenplan där vi förlorade en hel del morgonpendlare vid T-centralen. Det var nummer ett.

Men den smällen lyckades butiken parera genom att lyfta ut delar av frukostsortimentet och fokusera på annat.

– Det var ganska små köp det rörde sig om, en kaffe och en macka till exempel. Vi lyckades i stället sno om och göra butiken mer tilltalande för turister och långpendlare. Det blev inte lika stressigt i butiken och snittköpen gick upp.

Men strax efter midsommar kom det stora dråpslaget. Långvariga problem med rulltrapporna gjorde sitt, men renoveringsprojektet i södergående riktning, Getingmidjan, blev en fullkomlig katastrof för försäljningen.

– Alla södergående regionaltåg som går till exempelvis Göteborg har förflyttats, och de kunderna kommer inte i närheten av vår butik.

Totalt har han tappat över 20 procent av omsättningen jämfört med föregående sommar, och då är siffrorna dessutom dopade eftersom förra årets sommarförsäljning plågades av den nya pendeltågsstationen vid Odenplan.

– Det är naturligtvis en mardröm och projektet ska hålla på i två somrar till. Det blir en tuff utmaning men vi får försöka hitta marginalkronorna någon annanstans, säger Magnus Ekstrand.

Läs mer om: Ica
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078