23948sdkhjf

Axfood om torkan: ”Vi kommer att få leva med effekterna länge”

Sommarens hetta och torka har tvingat många köttbönder till nödslakt. - Vi kommer att få leva med effekterna under en lång tid framöver, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

Sommarens rekordhetta och torka har inneburit dåliga skördar och därmed en brist på djurfoder. För många köttbönder har nödslakt blivit det enda alternativet. Axfood har ökat sina svenska köttvolymer med 300 ton bara under sensommaren.

- Vi gör vad vi kan för att hjälpa till, men det här kommer att få effekter som vi får leva med under en lång tid framöver. Betydligt längre än vad många tror, säger Claes Salomonsson, presschef till Fri Köpenskap.

Första steget i utvecklingen, som redan börjar synas, är en kraftig prispress på marknaden. Claes Salomonsson tror att vi kommer att få se ett kraftigt kampanjtryck med prissänkningar på mellan 30 till 40 procent på vissa styckdetaljer.

- Det är en utveckling som kommer att märkas under hela hösten, berättar Claes Salomonsson.

Men när slakten ökar uppstår problem i andra änden då en hel del mjölkproducerande kor avlivas.

- Sedan tidigare har vi brottats med en brist på mejeriprodukter som grädde och smör. Den utvecklingen kommer naturligtvis att förstärkas och fortsätta under hösten och säkerligen en bra bit in på nästa år, säger Claes Salomonsson och fortsätter:

- När ruschen därefter lägger sig kommer en brist på nötdjur sannolikt att innebära ökad import och prisökningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079