23948sdkhjf

Årets älvstädning drar igång

I helgen samlas över 300 ungdomar från lokala idrottsföreningar längs Ljusnan. Tillsammans med idrottens miljöorganisation Städa Sverige samt energibolaget Fortum ska de städa utmed Ljusnans stränder och i dess vatten.

Till sin hjälp under helgens Älvstädning har de Städa Sveriges ambassadör, OS-medaljören Björn Ferry, som har varit engagerad i Älvstädningen sedan starten 2013. Insatsen utförs i år av femton föreningar i fem olika kommuner, Härjedalen, Ljusdal, Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn. Deltagarna är aktiva i många olika sporter, allt från bordtennis till skidskytte.

-Sveriges älvar visas ofta upp som en symbol för en frisk miljö men även de skräpas tyvärr ner och det är därför som ungdomarnas arbete den här helgen är så viktigt, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

Han lyfter särskilt fram dykstädningen i Ljusnefors.
-Det är viktigt att städa även under vattnet, bara för att vi inte ser skräpet betyder inte det att det inte finns där.

Ur miljösynpunkt är Älvstädningen ett framgångsrikt projekt. Genom åren har totalt 147 ton skräp plockats upp av 8700 ungdomar.

De efterföljande två helgerna blir det även städning av Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Städa Sverige kommer tillsammans med Fortum att delta vid städningen av samtliga dessa älvar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095