23948sdkhjf

Små maskiner och stora planer

"Jag har alltid varit nära maskiner och entreprenad."

Lite för mycket driv kanske inte skadar när man är drygt 20. För Oskar Wiklund har drivet tagit honom långt – han sysselsätter fyra man i det egna företaget och jobbar sju dagar i veckan.

Landskrona. Våren har kommit till Skåne i mitten av april, solen skiner och fåglarna kvittrar högljutt i Esperanza, det Ralph Erskineritade bostadsområdet som byggdes i slutet av 1960-talet.

Ezperanza är bilfritt och klassas som kulturhistoriskt värdefullt, varsam upprustning får dock ske och just nu får hela området ny asfalt genom Peabs försorg.

Den som gör själva jobbet är dock Borstahusens Gräv & Schakt, som finns på plats med en minigrävare och en liten lastmaskin.

Bakom företaget står 21-årige Oskar Wiklund, med snart två år som egenföretagare i bagaget

– Ända sedan jag var liten har jag sagt att jag ska ha eget företag, först ville jag helst bli bonde men sen kom jag in mer på grävmaskiner.

Att det skulle ske så snart var kanske mindre väntat. När han gick ut skolan började han arbeta som maskinförare för Hanssons Maskinstation utanför Malmö, efter 1,5 år där fick han frågan om han inte ville köra som F-skattare för Norrvidinge LBC.

–  Jag hyrde ut mig som förare och började också få egna jobb på kvällar och helger.

För 1,5 år sedan startade han därför Borstahusens Gräv & Schakt, han hyrde maskin för de egna jobben men efter ett tag ledde det ena både till det andra och det tredje och det fjärde.

–  Det blev dyrt att hyra hela tiden så jag köpte en egen minigrävare, säger Oskar Wiklund.

Det visade sig rätt snart att den som gräver också behöver lasta, det dröjde därför inte länge innan han köpte en Kramer lastmaskin.

När lastmaskinen sedan låstes upp på snöjour i Helsingborg måste han komplettera maskinparken med en liten begagnad dumper och sedan dess har han köpt en dumpervagn till grävarna också – det finns helt enkelt mycket att göra i nordvästra Skåne.

– Det ringer på rätt bra, men nu är jag ung och kan jobba jämt och knappt ta ut någon lön – jag tar ut precis så mycket så jag klarar mig och jobbar på, kommenterar Oskar Wiklund.

Han visste vad han gav sig in på, den unge skåningen har företagandet i blodet – hans pappa Henrik är delägare i Wiklund Trading, med huvudkontor i Billeberga utanför Landskrona.

– Jag har alltid varit nära maskiner och entreprenad, säger Oskar Wiklund.

Pappa Henrik sitter numera i Enköping och bygger upp företagets nya bas i Mälardalsregionen (länk!). Hemma i Landskrona vaktar Oskar huset, en perfekt deal för en ung man i början av sin karriär.

–  Det är bra, det är låg hyra och det spar jag ju in in en hel del på, ler han.

Uppväxten har givit honom en god inblick i både entreprendadbranschen och tillvaron som egenföretagare.

– Jag följde ofta med pappa på jobbet och satt väl i någon grushög och lekte, och jag har ju kunnat se att som egenföretagare jobbar man alltid mer än som anställd.

Oskar Wiklund har i dag en sex ton tung bandgrävare och en tvåtonnare från Yanmar, en Kramer Allrad hjullastare på två ton och en 1,5 ton tung Ausa dumper.

Maskinerna vårdar han ömt, de dagliga kontrollerna sköter han själv men övrig service och reparationer överlåter han med varm hand till Wiklund Trading och när maskinerna blir fem år ska de bytas ut.

–  Jag är lite pedantisk med mina maskiner, de ska vara rena och fina – man sitter trots allt där många timmar, kommenterar han.

Oskar Wiklund har hyrt ”ett hörn” hos Wiklund Trading i Billeberga där han kan ställa upp sina maskiner, han hoppas också kunna hyra en lokal av samarbetspartnern Naturentreprenad framöver.

–  Vi har ett mycket tätt samarbete, inte minst kring vattenrestaurering och dammar, de har också lastbilar som jag kan transportera mina maskiner med.

Jobben hittar han över hela Skåne, från Bunkeflo i söder till Helsingborg i norr.

–  Jag jobbar helst nära Landskrona men behövs det så åker jag gärna iväg.

Just nu arbetar han en hel del för Peab, han har också skaffat sig flera fasta samarbetspartners, till exempel Bygg och Säkerhet och Naturentreprenad.

–  Jag gör mycket markjobb för dem, gräver för pooler, dränerar och bygger avlopp.

Jobben är ofta korta.

–  Det är kul, då får jag träffa lite olika folk och blir inte inlåst och fast på samma grej för länge – avloppsjobb eller markjobb på en vecka i stöten är perfekt, kommenterar Oskar Wiklund.

Han har sett till att lägga upp säsongen i god tid.

– Jag vet redan nu vad jag ska göra fram till semestern, men det finns förstås luckor så att jag kan ta snabba jobb, det får bli på helgerna i värsta fall.

Det har blivit betydligt mer arbete än han trodde när han kapade säkerhetslinan och startade eget.

–  Jag var inte beredd på att jag skulle få en så bra start, det är mycket att göra men det är fruktansvärt roligt och jobba går ju alltid, säger Oskar Wiklund.

Han har dock inte vågat skaffa sig några anställda ännu.

–  Jag har hållit på så kort tid att det känns riskabelt att anställa, om något händer vill jag inte stå där med både maskiner och anställda.

I stället hyr han in både anläggare och maskinförare, bland annat från Haga Entreprenad.

–  Det finns några duktiga anläggare som jag sysselsätter nästan på heltid.

Han har normalt fyra personer igång och han är noga med vem han ger förtroendet.

– Jag tackar hellre nej till jobb om jag inte får tag på bra folk, som tur är har jag två vänner som ställer upp som timanställda på kvällar och helger när det behövs.

I framtiden hoppas han kunna skaffa sig fast anställd personal.

–  Det vore kul att kunna åka runt och räkna på jobb och sedan låta andra utföra det – om tre år hoppas jag ha några anställda.

Han funderar också på att förändra maskinparken en aning.

–  Jag vill ha större maskiner men inte mer än upp till tio ton och jag vill definitivt behålla de mindre för det är där jag har min kunskap, säger Oskar Wiklund.

Lite andra typer av jobb lockar också.

– Det vore roligt att få göra lite större maskinjobb, kanske att få ta sig an ett helt hus. Annars trivs jag bra med mina småjobb.

”Småjobb” är en anspråkslös beskrivning av det arbete han lägger ned.

–  Jag har lite för stort driv, medger Oskar Wiklund.

Arbetsdagarna sträcker sig normalt från halv sju på morgonen till efter tio på kvällen, till det kommer ofta både lördag och söndag.

– Det är klart att det finns mer i livet än att jobba, senare i livet ska jag försöka minska ner det lite – det håller inte i längden att jobba jämt.

Med det sagt blir det nog inte jättemycket ledigt i sommar.

– Jag ska nog ta 2-3 dagars semester och försöka koppla av lite grann men för det mesta tänker jag bara på jobb när jag är ledig – man måste alltid ut och kolla på nåt!

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.424