23948sdkhjf

Mobilpant och plastavgift efter valet?

Med en dryg månad kvar till valet kommer nu miljöpolitiska förslag från olika håll.

Igår presenterade såväl Socialdemokraterna som Liberalerna förslag inom miljö- och klimatpolitiken. Liberalerna vill inte oväntat att det är på EU-nivå som dessa frågor ska hanteras. Bland annat föreslår man en gemensam koldioxidskatt för EU och ser positivt på införandet av en EU-plastavgift, som EU-kommissionen tidigare föreslagit. Man vill redan nu se en nationell plastavgift på plastpåsar.

Socialdemokraterna å sin sida lanserar tankar kring mer hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Bland annat föreslår man införandet av pant på mobiltelefoner och andra elektronikprodukter. Detta då mobilerna och andra elektronikvaror som exempelvis datorer innehåller många värdefulla material som idag inte tas tillvara på ett tillräckligt bra sätt, menar den klimatpolitiska talespersonen Åsa Westlund. Som exempel påpekar man att ett ton uttjänta mobilbatterier kan innehålla upp till 150 gram guld, att jämföras med det fåtal gram som ett ton guldmalm  innehåller.

I förra veckan aviserade Centerpartiet att man ser koldioxidlagring som en nyckellösning för att minska CO2-halterna i atmosfären. Man vill satsa ca 3,4 miljarder kronor på att bygga testanläggningar för insamling och lagring av koldioxid vid bioenergianläggning, samt på att införa ett avdrag för de som samlar in och lagrar koldioxid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093