23948sdkhjf

Kontakter knöts och affärer initierades

Polymer smälte väl in bland de övriga fem produktionsmässorna på Elmia den 15-18 maj.

En lyckad kombination som skapade både branschöverskridande affärer och samarbeten.  

Årets Produktionsmässor bestod av mässorna Polymer, Verktygsmaskiner, Automation, 3D, Svets och Plåt. En bra kombination visade det sig, då flertalet av besökarna passade på att besöka fler än en av de sex mässorna.

Tanja Lundberg, projektledare för Elmia Polymer, säger att det var fyra intensiva dagar där mycket nya kontakter knöts och där det skapades många nya samarbeten och påbörjade affärer.

-Vi fick väldigt positiv feedback från både utställare och besökare. Framförallt lyfte flera utställare fram den höga kvalitén på besökarna, vilket är roligt. Utställarna var också väldigt nöjda med utfallet av att vara en del av Produktionsmässorna, säger Tanja Lundberg.

Till nästa gång, hoppas hon se en ännu större representation från branschen, framförallt på utställarsidan, men såklart även på besökarsidan.

-Vi hoppas att både besökare och utställare fortsätter se nyttan med helheten med de parallella mässorna och att det skapas ännu mer branschöverskridanade affärer och samarbeten, säger hon.

Att Polymer kommer att vara en del av mässkonceptet nästa gång det beger sig den 12-15 maj 2020, råder det ingen tvekan om. Det är i vart fall planen.

Även Plastforum pratade med flera av utställarna. Vi fick intrycket av att merparten av utställarna var nöjda, även om det självfallet fanns undantag. Av dessa ansåg något att mässorna borde slås samman till en stor mässa där utställarna blandas med varandra. En annan röst ansåg att montrarna borde prissättas beroende på dess placering i hallen. Störst irritation och missnöjd kom dock från en utställare i Verktygsmaskiner.

-Besökarna är för få och det borde vara förbjudet att inte åka på mässa när den är på hemmaplan. Det här är ju bästa sättet att kolla in trender och att mötas, sa han. 

Robotproduktion är framtiden

-Det är riktigt bra tryck i svensk industri. Klart att en lågkonjunktur förr eller senare infinner sig, men detta till trots så kommer företag att fortsätta att investera i robotar, automation och styrsystem, sa Cerold Andersson, vd för Fanuc Nordic AB. 

HP växer i Norden

-Vi visar nya HP Jet Fusion 580/380 Color, en fullfärgsskrivare för prototyper och mindre serier, vilken lanseras först i höst, sa Pierre Harrysson från 3D Center, återförsäljare av HP skrivare i Sverige.

Han berättar att HP använder sig av en fusion-teknik istället för sintring, vilket gör de 3d-utskriva detaljerna mer homogena. Den nya fullfärgsskrivaren arbetar med olika PA-kvaliteter, men till hösten kompletteras portföljen med PP och TPU. 

Vänder sig mot nordiska marknaden

-För två år sedan fick vi idén att starta företaget add:north. Vi såg att det inte fanns någon tillverkare av 3d-filament i Sverige och att det saknades ett återvinningssystem för spillet, sa Eric Bengtsson, en av bolagets fyra grundare och ägare.

I dagsläget har företaget en produktionskapacitet på 30-40 kilo filament/timme. Och hittills återvinner företaget endast sitt eget FDM-spill, men målet är att på sikt att öka kapaciteten och att kunna ta hand om FDM-spill från hela Norden. 

Ingen svacka i sikte

-Industrin i såväl Europa som hela världen går för högtryck. Det är ofattbart att högkonjunkturen håller i sig, sa Anders Jungert, försäljningschef på Rafo AB.

Utöver Arburgs Allrounder 470 E Golden Electric, fanns företagets Freeformer på plats. Dieder von Zeppelin från Arburg och chef för affärsområdet Additiv Manufacturing, sa att en rad förbättringar gjorts på skrivaren sedan lanseringen 2013. Hårdvaran har fått en ny kammare. Skruven har specialgjorts och mjukvaran vässats. Intresset för 3d-skrivaren är stort, men i Norden har hittills endast en sålts. Den har landat i Danmark, sa Zeppelin. 

Helelektriskt ökar i popularitet

En robotbestyckad e-motion med låskraft på 80 ton fanns på plats i montern. Vi visar finesserna med våra olika iQ-system, där weight control och flow-control säljs mest, sa Tom Danielsson, trainee vid Engel Sverige AB. Han uppskattar att cirka 20 procent av företagets kunder, väljer att köpa något av dessa tillägg. Hans chef, Frans van Lokhorst sa att plastbranschen i högre utsträckning även väljer helelektriska maskiner och att investeringar av automation är väldigt hett, inte bara för Engel. 

Återvunnen råvara växer hos Mape

-En riktigt bra mässa för vår del och vi har utan tvekan tjänat in kostnaden för att vara här, sa Per Waldenström, teknisk chef, och Johan Malmgren, marknadschef, vid Mape Plastics AB. Sedan drygt ett år tillbaka är företaget återförsäljare av återvunnen plastråvara i form av PE och PP. Ett växande område vid sidan av företagets portfölj av högpresterande och konstruktionsplaster. 

Infärgaren väckte intresse

-Vi är väldigt nöjda med mässan och intresset har varit stort för helelektriska knäledsmaskinen 161-750 PX från KraussMaffei. Till hösten kommer PX-serien att kompletteras med tre nya storlekar (25, 250 och 320 ton), sa Anders Friborg, försäljningschef på Saxe Nordic Plast AB.

-Intresset för Koch Technik:s materialinfärgare, med ny pekskärm och styrning har också varit stort. Företag med motsvarande infärgare, av gammal modell, kan faktiskt uppgradera denna med det nya systemet eftersom modellen är densamma, sa Friborg. 

Maskinen en dragmagnet

-Även om vi har en hel del intressant utrustning på plats så är det nya helelektriska ele 130 från Negri Bossi som varit monterns största dragmagnet, säger Andreas Bladh, marknads- och inköpschef på Quiptec AB. Bolaget tog över agenturen för Negri Bossi i Sverige och Norge i juni för två år sedan. Vi är fortfarande en ganska liten återförsäljare av formsprutningsmaskiner. I fjol sålde vi sju till åtta maskiner och är nöjda med det. I år hoppas vi nå upp till tio till tolv maskiner, säger han.

Återvinning en bransch som växer

-Vi har sett fördelar med att Polymer anordnades tillsammans med Automation. En lyckad och bra kombination, sa Michael Hiljemark, försäljningschef på Battenfeld Sverige AB. Intresset har varit mycket stort för vår formsprutningsmaskin Smart Power 60, men vi har även fått kontakt med en rad nya kunder gällande labutrustning och återvinning.

-Återvinning är en branschen som kommer starkt och vi ser att vi måste utöka våra resurser inom den här nischen. Det är ett område som växer och vi kommer att rusta oss för detta, sa Hiljemark. 

Ett naturligt komplement nyvara

-Den generella diskussionen om hållbarhet spelar oss i händerna, även om vi arbetar med återvunna material sedan länge, sa Fredrik Holst, produktchef för Rondo Plast AB. Återvunnen råvara är ett naturligt komplement till nyvara. Vi levererar ut 8000 ton återvunnen råvara i Skandinavien årligen och ska upp till 8500 ton i år, säger han.

-Vi har haft besökare och slutkunder av dignitet i montern och väldigt nöjda, sa Dennis Klang, säljare på Rondo. 

Applikationer och tillsatser

-Vi har visat tillverkare och designers produktexempel som öppnar upp för nya spännande produktlösningar, sa Bertil Ahlinder, accout manager, PolyOne Sweden AB. Bland annat visades PolyOne Impress, en serie högglans metallic effektfärger vilka verkligen får en produkt att sticka ut. OnCap, anti-fogging additiv för ökad transparens i polyolefinfilm. Versaflex XP, ett additiv för att ge TPE bättre stötdämpande egenskaper och nötningsbeständighet. I montern fanns flamskyddsmedel för kabelkompound vilka lever upp till normerna inom EU och byggbranschen. Värmekonduktiva kompound med mera och företagets produktpalett.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062