23948sdkhjf

Deltar i arktisk expedition

Ska tråla efter makro- och mikroplast.

Norska forskningsinstitutet Norner stödjer och samarbetar med S/Y Fairwinds på deras expedition "Arctic Expedition 2018". En expedition som sträcker sig från Bahamas, Bermuda, Newfoundland, Grönland, Island och slutligen Norge.

Under sin resa ska deltagarna tråla efter makro- och mikroplast. Merparten av den drygt 5000 nautiska mil långa resan, kommer att vara i Nordatlanten och i Arktis. Målsättningen är att inhämta kunskap om få mer information om mikroplaster i havsområden där vattnet från Golfströmmen leder vidare mot polarområdet. 

Initiativtagaren till expeditionen är Simen Wingerei. Han kommer att genomföra provtagningen av den insamlade plasten under resans gång. De insamlade proverna kommer sedan att analyseras på Norner efter expeditionen. Huvudsakliga målen för Norner är att genom samarbetet,  en bättre dokumentation av marint avfall och bidra till att öka kunskapen och medvetenheten om konsumenternas beteende. 

Norner kommer att ha ett särskilt fokus på plastgranulat, som också kallas "sjöjungfrutårar" en liten typ av plastförorening som påminner om den typen av organismer som djur och fåglar äter.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062