23948sdkhjf

Fönsterrenoveringens dag idag

Idag, 30 maj, är det Fönsterrenoveringens dag. Syftet med dagen är att rädda ett kulturarv som håller på att försvinna och hjälpa alla husägare med praktisk kunskap och kunskap om resurshushållning.

Varje dag ersätts vackra gamla fönster av högsta kvalitet helt i onödan. Detta trots att Plan- och bygglagen säger att alla ändringar på ett hus skall ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och historiska, kulturhistoriska och miljömässiga värden. Lagen gäller oavsett om det är invändigt eller utvändigt och oberoende av om åtgärden är bygglovs- eller anmälningspliktig eller inte.

I Boverkets byggregler står också att dagsljusinflödet inte får minskas vilket nästan alltid är fallet med nya fönster. Slutligen står i Kulturmiljölagen att ansvaret för att skydda och vårda kulturarvet är en nationell angelägenhet som delas av alla.

Dessa lagar och regler har inte har satt så djupa spår. Det är en av anledningarna till att Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet i år för första gången har utlyst Fönsterrenoveringens dag den 30 maj.

Syftet med dagen är att sprida kunskap, inte bara till husägare utan även företag och myndigheter, om de kulturhistoriska, miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelarna med att vårda fönster.

–Fönsterrenovering innebär minsta möjliga resursförbrukning, bygger på kretsloppsvänliga material, skapar arbetstillfällen och är dessutom en privatekonomiskt god affär, säger Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Ett vanligt argument i fönsterbytarreklamen är bättre energieffektivitet, ett annat är det underhållsfria materialet. Men underhållsfria material är per definition svåra att underhålla och behöver till slut bytas ut och slängas på tippen, inte sällan innan själva energieffektiviseringen har lönat sig. Befintliga fönster kan genom renovering göras mer energieffektiva, till exempel genom att byta det inre glaset till ett lågemissionsglas.

Ihop med samarbetspartners ordnar arrangörerna aktiviteter på temat runt om i hela landet, det kan vara allt från workshops och kurser till utställningar och stadsvandringar. Hittills är över 40 arrangemang i 16 län registrerade bara på fonsterrenoveringensdag.se, säger Liselotte Jumme på Kalmar Läns museum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078