23948sdkhjf

Avfallet ökar

Avfallsmängderna ökar igen, enligt färsk statistik från Avfall Sverige.

Denna trend återkommer i varje högkonjunktur och märks i statistiken sedan många år tillbaka. När konsumtionen ökar så ökar även avfallsmängderna, ett samband som är nödvändigt att bryta.

Avfall Sveriges nya statistik över hushållsavfall i Sverige visar att förra året behandlades 4 782 440 ton, 473 kg/person, en ökning med 2,5 procent från 2016 till 2017. BNP, som är ett mått på ekonomisk tillväxt, har ökat med 2,4 procent jämfört med 2016.

En stor del av ökningen består av grovavfall till energiåtervinning. Restavfallet, det som vi lägger i den vanliga soppåsen, har minskat.

– Vi måste komma bort från sambandet mellan högkonjunktur, hög konsumtion och ökade avfallsmängder. Det är en trend som måste brytas, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist, i en kommentar till statistiken.

– Inom en inte alltför avlägsen framtid kräver EU:s mål för cirkulär ekonomi att vi hushållar med resurserna, att vi återvinner och återanvänder men framför allt förebygger avfall. Avfallsbranschen har vidtagit flera åtgärder i den vägen, nu krävs det att även producenter och tillverkare gör oss sällskap. Avfallsmängderna måste minska även i tillverkningsledet, säger Wiqvist.

Materialåtervinningen är i stort sett oförändrad medan energiåtervinning ökat med 6,1 procent. Hälften av hushållsavfallet går nu till energiåtervinning. Deponering av hushållsavfall har minskat med 24 procent och är nu nere på 0,5 procent. En intressant jämförelse är att inom hela EU utgör deponering av hushållsavfall 25 procent.

Biologisk återvinning, rötning och kompostering, har minskat med 2,2 procent och 16 procent av hushållsavfallet går nu till biologisk återvinning.

Mängden insamlat matavfall har ökat med 4 procent till 373 100 ton. 2017 hade 223 av landets 290 kommuner separat insamling av källsorterat matavfall.

Om statistiken:

Statistiken över hushållsavfall är främst hämtad från Avfall Sveriges system Avfall Web och från producenternas organisationer. Avfall Web är kommunernas verktyg för utveckling, benchmarking och statistik. Kommuner och behandlingsanläggningar rapporterar in uppgifter om avfallshantering och vilka mängder som samlas in och behandlas. Det är dessa uppgifter som sedan bildar underlag för den nationella avfallsstatistiken för hushållsavfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.334