23948sdkhjf

Nytt sätt att rapportera biverkningar

Rapportering direkt från journalsystemet - en testperiod har inletts i Region Uppsala.

Läkemedelsverket har tillsammans med Sveriges kommuner och landsting och Inera tagit fram en nationell tjänst som ska underlätta hälso- och sjukvårdens biverkningsrapportering. Nu inleds en pilotperiod där Region Uppsala ska testa tjänsten.

– Eftersom tjänsten kopplar till sjukvårdens journalsystem förenklar den hälso- och sjukvårdens biverkningsrapportering. Detta hoppas vi ska innebära bättre kvalitet och ett ökat antal biverkningsrapporteringar från sjukvården, säger Ebba Hallberg, Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

En välfungerande biverkningsrapportering är av stor betydelse och en viktig del i den kontinuerliga säkerhetsövervakningen av godkända läkemedel i praktisk användning i hälso- och sjukvården. När ett läkemedel når marknaden är de vanligaste biverkningarna kända men när nya och större patientgrupper tillkommer och effekterna av långtidsanvändning syns kan biverkningar som inte registrerats i kliniska prövningar tillkomma. En effektiv rapportering av biverkningar är därför av största vikt.

Idag tar Läkemedelsverket emot cirka 7 000 biverkningsrapporter per år från hälso- och sjukvården.

Efter pilotperioden kommer samtliga regioner och landsting att få möjlighet att ansluta sig till tjänsten. Nationell implementering beräknas kunna starta i början av år 2019.

I Sverige har systemet för spontanrapportering av biverkningar funnits sedan 1965 och sedan 2008 har konsumenter av läkemedel haft möjlighet att rapportera misstänkta biverkningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281