23948sdkhjf

Så ska företagen växa sig starkare – ny handlingsplan

LIF, Swedenbio och Swedish Medtech presenterar en gemensam handlingsplan för life science.

De tre branschorganisationerna LIF, Swedish Medtech och Swedenbio presenterar i dag en gemensam handlingsplan för life science. Det har gått fyra år sedan organisationerna presenterade sina gemensamt prioriterade frågor. En del har hänt men mycket återstår att göra konstaterar organisationerna.

Life science är stort i Sverige. Inte mindre än 42 000 människor är anställda i branschen och sektorn exporterade förra året varor till ett värde av 95 miljarder kronor.

I handlingsplanen som nu presenteras lyfts tre områden som måste stärkas för att företagen ska kunna verka och utvecklas i Sverige. Det handlar om:

  • Forskning och utveckling
  • introduktion av innovativa behandlingsmetoder
  • Att Sverige väljs som förstahandsval vid investeringar och etableringar

Under dessa rubriker finns 19 föreslagna åtgärder. Bland annat föreslås att universitetssjukvården ska få ett tydligt uppdrag att tidigt introducera innovativa behandlingsmetoder där en strukturerad uppföljning snabbt genererar data vad gäller klinisk effekt, patientupplevelse och hälsoekonomi. Konkurrenskraftiga företagsskatter och ett mer flexibelt akademiska meriteringssystem är andra rekommendationer i handlingsplanen.

Det på näringsdepartementet nyinrättade life science-kontoret, under ledning av Jenni Nordborg, är ett steg mot en samordnad satsning men även myndigheter, universitetsledningar, landsting, kommuner och företag måste se sin del i planen, delta och genomföra de förändringar som krävs för att Sverige ska behålla och utveckla ett livaktigt näringsliv, skriver de tre branschorganisationerna.

Handlingsplanen är i första hand riktad mot beslutsfattare inom riksdag och regering, men även mot myndigheter, universitetsledningar, landsting och näringslivet. Åtgärderna är framtagna av LIF, Swedish Medtech och Swedenbio som tillsammans representerar den samlade svenska life science-sektorn, från små entreprenörer till stora globala företag inom bioteknik, medicinteknik och läkemedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063