23948sdkhjf

Skopan i backen i Göteborg

Västlänken är på banan igen – ett nytt domstolsbeslut innebär att arbetet kan återupptas. – Att vi kommer igång med det egentliga byggskedet nu ger oss bra förutsättningar att bygga Västlänken inom utsatt tid och budget.

I januari gav Mark och Miljödomstolen tillstånd till jättebygget i Göteborg: tre helt nya järnvägsstationer och åtta kilometer dubbelspårig järnväg, varav sex kilometer dras i tunnel.

Domstolens beslut överklagades dock av flera parter och den 14 maj avgjordes frågan i Mark- och miljööverdomstolen. Domstolen går på samma linje och ger verkställighet för bygget Västlänken.

Beslutet kan överklagas till Högsta domstolen har därför inte vunnit laga kraft. Tillståndet börjar ändå gälla och arbetet kan därför inledas, uppger Trafikverket.

– När alla relevanta tillstånd finns är det möjligt att få verkställighet, denna juridiska möjlighet är vanligt förekommande när det gäller infrastrukturprojekt, säger Ulf Edling, verksjurist på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Tillståndet från Mark- och miljödomstolen omfattar bland annat villkor för arbeten som påverkar grundvattnet (till exempel exempelvis schaktning och sprängning), bullernivåer och villkor för vibrationer och utsläpp av vatten.

Bygget av Västlänken fortsätter därför som planerat uppger Trafikverket. Flera förberedande arbeten är redan igång, till exempel ledningsomläggningar och trädflytt, entreprenörerna har också börjat etablera arbetsplatser.

– Att vi kommer igång med det egentliga byggskedet nu ger oss bra förutsättningar att bygga Västlänken inom utsatt tid och budget, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet innebär domstolens beslut även verkställighet för projekt Olskroken planskildhet, under förutsättning att Göteborgs Stads detaljplan för området vunnit laga kraft.

Fakta Västlänken

  • Västlänken är en järnväg för pendel- och regiontåg i tunnel under centrala Göteborg med tre nya stationer under mark vid Korsvägen, Haga och Göteborgs central.

  • Västlänken ingår i Västsvenska paketet.

  • I januari 2018 gav Mark- och miljödomstolen tillstånd med villkor, men ingen verkställighet.

  • i februari 2018 vann Göteborg Stads detaljplan för Västlänkens sträckning laga kraft.

  • I maj 2018 beslutade Mark- och miljööverdomstolen om verkställighet för start av bygget 

  • Byggstart beräknas till 2017/2018.

  • 2026 ska anläggningen var klar att tas i trafik.

Källa: Trafikverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125