23948sdkhjf

Hybridkross på 30 ton

Keestrack lanserade sin nya hybridkross på Intermat – R3e, en 30 ton tung kross som uppfyller kraven för framtiden hävdar vd Kees Hoogendoorn. – Hybrider är här för att stanna.

Paris. Det har tagit Keestrack, med vd Kees Hoogendoorn i spetsen, två år att ta fram det nya krossverket R3e, den modell som visades upp på Bauma 2016 hade vuxit sig fullstor lagom till Intermat 2018 - en 30 ton tung kross visades upp i montern.

– Nästa modell ska vi visa på Bauma nästa år, vi kommer att gå vidare med hela rangen, förklarade Keestracks Michael Brookshaw på Intermat.

R3 har funnits i många år, den hette tidigare Destroyer 1011. Våren 2018 är det dags för en ny design och i samband med det kommer också en hybridversion – R3e, där e- indikerar eldrift.

I båda fallen utlovar Keestrack en pålitlig maskin som ska vara enklare att underhålla, den ska kunna lastas snabbare, det ska gå snabbt att sätta upp verket som också ska vara mobilare än förut.

R3e har en en 300 kVA stark generator och en steg IV Volvo dieselmotor på 235 kW, som tillval finns också en steg III motor på 260 kW.

Krossen drivs av en elmotor på 132 eller 160 kW och de hydrauliska komponenterna drivs av en elmotor på 45 kW

R3e har också ett 63 A eluttag och kan pluggas in till en strömkälla.

Keestrack beskriver det som en utmaning att integrera den elektriska hybriddriften i en maskin i 30-tonsklassen.

Arbetet är ändå högt prioriterat, hybrid- och eldrift kommer att bli allt mer efterfrågat tror företaget som siar om en framtid där det är svårt att få köra traditionella krossar och siktar till exempel inne i städer.

Företaget förutspår att energikostnaden minskar med 40-70 procent jämfört med en konventionellt dieselhydrauliskt verk, enligt företaget minskar också underhållskostnaderna.

– Man spar inte bara bränsle, det blir mindre stilleståndstid också eftersom maskinen kräver mindre underhåll, sade Michael Brookshaw, som också lyfter fram den låga vikten som en fördel.

Keestrack beskriver R3e, som nyligen vann designpriset Red dot award i kategorin ”Industrial equipment, machines and automation”, som autonom och flexibel, den har en 770X960 millimeter stor öppning och krossningskapaciteten uppges vara upp till 250 ton i timmen.

R3e är först ut, Keestrack ska införa det alternativa drivsystemet i flera av sina mobila krossar och siktar och Kees Hoogendoorn ser R3e som det första steget till fullskalig elektrifiering.

– Hybrider är här för att stanna.

Fakta Keestrack

  • Keestrack är ett familjeägt företag som grundades 1996 av nuvarande vd Kees Hoogendoorn.
  • Företaget tillverkar siktverk och krossar, i sortimentet finns 21 modeller inom sex produktfamiljer.
  • Keestrack har totalt 70 återförsäljare i 52 länder, i Sverige är det Fredheim Maskin som säljer företagets produkter.
  • Keestrack hade 2016 en omsättning på 85 miljoner euro (drygt 892 miljoner svenska kronor).
  • Keestrack har investerat 2,3 miljoner euro i en ny fabrik i Tjeckien, anläggningen i Sternberk öppnades i februari 2018. Företaget har också fabriker i Italien och Kina.

Källa: Keestrack



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065