23948sdkhjf

Plasten ska bort där den inte hör hemma

Förbudet mot små plastpartiklar är nära.

Från den 1 juli 2018 införs ett förbud mot små plastpartiklar i kosmetiska produkter, med rengörande, skrubbande eller polerande effekt, på den svenska marknaden.

Syftet med förbudet är att minska spridningen av små plastpartiklar i miljön. Förbudet omfattar sådana produkter som är avsedda att sköljas av eller spottas ut efter användning.

Förbudet gäller plastpartiklar i fast form som är mindre än 5 millimeter i någon dimension och som är olösliga i vatten. Det finns ingen nedre gräns för storleken på partiklarna vilket betyder att även plastpartiklar i nanoform omfattas.

Förbudet gäller från den 1 juli 2018, men produkter som tillhandahållits på svenska marknaden före detta datum får fortsätta att säljas fram till den 1 januari 2019.

I enskilda fall kan Kemikalieinspektionen dock bevilja dispens från förbudet. Detta gäller kosmetiska produkter som tillverkats med naturligt förekommande polymerer som råvara och som snabbt bryts ner till monomerer i vattenmiljö och inte innebär någon risk för skada på vattenlevande organismer.

Källa: Kemikalieinspektionen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047