23948sdkhjf

Originalbagarn redo att köpa Polarbröds bageri

Polarbröd vill sälja bageriet i Omne när man istället väljer att fokusera på sina två större bagerier. Affären med EMV-leverantören Originalbagarn är i slutspurten, och förväntas slutföras i nästa vecka.
Polarbröds bageri i Omne har under en tid dragits med låg beläggning och lönsamhetsproblem – senast i februari 2016 beskrev koncern-vd:n Karin Bodin situationen för bageriet som tuff, men att man inte ville lägga ner enheten.

Nu är man redo att sälja bageriet, vilket tillsammans med ett samarbete med köparen skulle ge bageriet bättre förutsättningar för fortsatt produktionen och därmed också arbetstillfällen på orten, enligt Polarbröds vd Anders E Johansson.

På andra sidan affären står EMV-bageriet Originalbagarn. I och med ett köp skulle Originalbagarn gå från två till tre anläggningar, då man sedan tidigare har fabriksbagerier i Växjö och Nynäshamn.

Hittills har parterna skrivit en avsiktsförklaring, enligt Rolf Hagen Norling, vd för Originalbagarn, som säger att förhandlingarna pågått sedan november och att man lärt känna Polarbröd väl under den tiden.

– Allt är villkorat av deras styrelses beslut på fredag och vår styrelses beslut samma dag. Vi har inte skrivit det slutliga avtalet än, det har vi för avsikt ska ske måndag nästa vecka, säger han till Food Supply.

Kan man kalla det som sker under den här veckan för formaliteter?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Samtidigt har man respekt för att det inte är skrivet än och att styrelserna faktiskt ska ta besluten, säger Rolf Hagen Norling och tillägger att bägge styrelser varit informerade under hela processen.

Produktionsförändringar inom företaget
Han berättar vidare att Originalbagarn under en tid kunnat arbeta utifrån att ett köp ska ske, vilket innebär att man har en del förändringar på gång. Bageriet i Nynäshamn kommer från fredag att fungera som ett rent kaffebrödsbageri, förutom några mindre produkter som langos och pizzabottnar som kommer vara kvar.

Bageriet i Växjö kommer därmed fokusera på limpproduktion, medan man planerar att producera portionsbröd i Omne, då man ser att maskinparken där passar för det.

– Det här gör vi för att bli verkliga specialister, eftersom de vi konkurrerar med på marknaden är specialister.

En fördyrande omständighet till följd av köpet skulle bli transporter av insatsvaror, eftersom det inte är självklart att bilar till Omne får leveranser tillbaka, på grund av ortens läge och storlek.

– Däremot kommer vi få billigare transporter på färdiga produkter, eftersom vi kan köpa transporter i bilar som annars skulle gått tomma från Norrland till Stockholmsområdet. Så det vi förlorar på gungorna tar vi igen på karusellerna.

EMV-samarbete i kikaren
I samband med affären diskuteras också ett samarbete, som skulle innebära att Originalbagarn producerar åt Polarbröd.

– Då får vi med en grundproduktion av leveranser som motsvarar det man producerar i dag, som vi kommer leverera som EMV-leverantör till Polarbröd. Det kommer vara vår grund och därifrån ska vi växa. säger Rolf Hagen Norling, och fortsätter:

– Eftersom det kan vara väldigt långa ledtider – det kan ta 8-9 månader från att man tar i hand om ett bröd tills att det ligger i hyllorna – har vi redan agerat i förtid för att det ska hända saker där redan under 2018. Vi har sikte på att expandera i Omne.

Enligt vd:n ser man att affären skulle öka företagets potential att vara en marknadsledande EMV-leverantör – för Skandinavien ser man att marknaden kan att växa från några hundra miljoner kronor i dag till 2 miljarder. För egen del tar Rolf Hagen Norling upp ett par exportkontrakt till Norge som exempel, där ett av dem är till Norgesgruppen.

– De köper vårt kaffebröd i enorma volymer – de har ju 1 800 butiker i Norge. Där ligger prognosen på 5 miljoner kanelbullar om året.

Förutom bageriet i Omne har Polarbröd ytterligare två bagerier – ett i Älvsbyn och ett i Bredbyn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142