23948sdkhjf

Dagligvaruhandelns mål: bara fossilfria plastförpackningar 2030

Dagligvaruhandelsaktörerna i Sverige ska göra sina plastförpackningar mer klimatsmarta.

Tillsammans har branschen satt ett mål om att till 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningarna bytas ut till fossilfri eller återvunnen råvara.

- Plastförpackningar har många fördelar, som att det förlänger livsmedels hållbarhet och bidrar till minskat matsvinn. Plasten runt gurkan är ett exempel på det. Men nackdelen är att plastförpackningarna till största delen består av fossil råvara, vilket dagligvaruhandelns initiativ kommer ändra på. Nu hoppas vi att regeringen delar våra ambitioner och hjälper oss att nå målet, säger Karin Brynell vd Svensk Dagligvaruhandel.

Initiativet är framtaget inom ramen för Fossilfritt Sverige och kommer därför att presenteras för regeringen senare i vår. Då kommer dagligvaruhandeln att uppmana regeringen att satsa på inhemsk produktion av biobaserad råvara, exempelvis från skogen.

- Att utveckla plast från förnybar råvara och förbättra återvinningen är helt centralt både för klimatet och för en effektivare resursanvändning. Därför är det glädjande att dagligvaruhandeln själva nu har tagit fram en färdplan för hur målet ska nås, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094