23948sdkhjf

Snabbladdad batterimaskin

JCB:s första elgrävare ska kunna göra allt som dieselvarianten klarar lovar företaget som ser stora fördelar med en tyst och liten maskin som kan arbeta i sårbara miljöer.

Uttoxeter. I mitten av mars presenterade JCB sin första elgrävare – JCB 19C e-tec, en grävmaskin baserad på dieseldrivna 19C-1, 1,9-tonnaren som lanserades i fjol.

– Maskinen är inte en prototyp utan på väg att sättas i produktion inom kort, säger Markus Möller på JCB Sverige.

Elvarianten har fått en elmotor med tre batteripaket på 104Ah vardera, batterierna ska kunna leverera 312 Ah (15 kWh) och enligt JCB klarar el-varianten samma jobb som dieselgrävaren.

– Drivlinan är ny, men maskinens egenskaper i övrigt är samma som tidigare, kommenterar Markus Möller.

Han hoppas att svenska entreprenörer ska kunna bekanta sig med den eldrivna grävaren rätt snart även om det är oklart när de första maskinerna kommer till Sverige.

– Vi jobbar i nuläget på att få hit en maskin som vi kan visa upp på Svenska Maskinmässan på Solvalla i maj.

Markus Möller spår maskinen en ljus framtid i Sverige.

– Vi ser ett växande behov av nya drivlinor i branschen och en tyst och liten maskin som kan användas i trängre miljöer inne i städer och inomhus om så krävs.

JCB uppger att maskinen passar bra för till exempel rivning och renoveringsuppdrag, Markus Möller noterar dessutom stora möjligheter inom uthyrning.

– Storleken på just denna maskin ger att vi förmodligen kommer vända oss till uthyrningsföretag och samma typ av kund som köper denna maskin idag.

JCB beskriver maskinen som tystast sin storlek, sju decibel är fem gånger mindre än vad den dieseldrivna maskinen klarar av och elgrävaren ska därför kunna användas även vid tidpunkter då ”normala” maskiner måste stängas av på grund av störningsrisken.

Eftersom elmaskinen inte släpper ut några avgaser ska den dessutom kunna arbeta även inomhus, i innerstaden, i tunnlar med mera och Markus Möller ser en stor fördel i att maskinen kan användas i sårbara miljöer.

– Vi vill visa att man kan jobba med alternativ teknik även inom vår bransch och att detta bidrar till en önskvärd utveckling både ur miljösynpunkt och när det kommer till nya möjligheter i användandet som i innerstäder med mera.

Bytet till elmotor innebär också att behovet av kylning har minskat, även vibrationerna ska ha minskat och JCB lyfter fram att det går snabbare att att komma igång med jobbet eftersom föraren slipper de återkommande kontrollerna av olja och kylarvätska.Batterierna ska hålla för en hel arbetsdag och att ladda maskinen full ska ta sex timmar lovar JCB som också aviserar en snabbladdare som ska göra det möjligt att ladda batteriet på 2,5 timme.

– Med en extremt snabb laddtid så krävs inget anpassat användningsmönster hos operatören maskinen ger bara fler möjligheter och användningsområden, säger Markus Möller. 

Fakta JCB 19C-1 E-Tec

  • Maskinen har tre litiumjonbatterpaket som kan lagra 312 Ah (15 kWh).

  • Grävaren har en laddare på 230V som ska göra det möjligt att ladda maskinen på sex timmar.

  • Det går också att ladda på 110V vid behov.

  • En snabbladdare ska göra det möjligt att ladda maskinen full på 2,5 timmar.

  • Minigrävaren kan fås med olika typer av hyttsäkerhetslösningar, till exempel ROPS.

  • Smörjpunkterna har samlats på ena sidan av maskinen, inga dagliga kontroller av olja och kylarvätska krävs och smörjintervallerna är 500 timmar.

Källa: JCB

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078