23948sdkhjf

60 procent av svenskarna återvinner kläder

En majoritet av svenska konsumenter har lämnat kläder till återvinning under det senaste året. Det visar resultatet i studien The Nordic Market for Circular Economy som har genomförts för andra året i rad.

Att så många svenskar numera återvinner kläder är enligt studien en effekt av klädkedjornas initiativ med återvinningsboxar. Enligt analysföretaget SB Insight, som ligger bakom studien, har det framförallt varit betydelsefullt att flera av de stora klädkedjorna erbjuder tjänsten.

-Den viktigaste anledningen till att så många svenska konsumenter nu återvinner sina kläder är att det har blivit en norm. H&M, KappAhl, Lindex och de andra erbjuder ju samma sak. Då blir det också naturligt att testa. Sen är det svårare för folk att bryta en norm än att skapa en egen, vilket hade varit fallet om bara en enda kedja hade erbjudit återvinning, säger Erik Elvingsson Hedén, VD på SB Insight.

Sorgebarnet inom återvinning är elektronikbranschen. Andelen svenskar som har återvunnit elektronik under 2017 är fortfarande försvinnande liten och når endast i vissa kategorier över 10 procent.

Studien The Nordic Market for Circular Economy genomförs årligen. Årets resultat baseras på intervjuer med 2700 medborgare i Norge, Sverige, Finland och Danmark samt med experter på cirkulär ekonomi i de fyra länderna. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125