23948sdkhjf

Lidl först med Tempix kylkedjeetiketter

Lidl Finland är den första aktören i Finland som säkrar kylkedjan för sin fisk med hjälp av smarta etiketter.

Kvalitetssäkringen sker genom teknologi från svenska företaget Tempix. De smarta etiketterna kommer att bevaka kvalitén på kylkedjan, göra den mer transparent och lättare att kontrollera. Inom en snar framtid kommer Lidls egna märke ”Isokari” att använda sig av dessa etiketter på all färsk fisk.

Etiketterna som innehåller en liten mängd vätska kommer sitta bredvid produktens streckkod. Vätskan reagerar på temperaturförändringar och om den kylda varan är för varm under för lång tid expanderar vätskan och förstör streckkoden. – Det är så att streckkoden blir oläslig för våra kassaapparater och produkten kan ej säljas om kylkedjan brutits, förklarar chefen för Lidls inköpsavdelning Thomas Heinrichs.

Lidl är den första finländska aktören som inför smarta etiketter på sina fiskprodukter. Heinrichs berättar att Lidl vill öka produktsäkerheten och göra kylkedjan lättare att följa upp.

– Förpackad fisk är minst lika färsk som fisk köpt från fiskdisken, dessutom så skyddas förpackad fisk från föroreningar vid alla tidpunkter och sista förbrukningsdagen är tydligt markerad. Med smarta etiketter kan konsumenten nu också vara säker på att kylkedjan verkligen är obruten, säger Heinrichs.

Färsk laxfilé av Lidls egna ”Isokari-märke” var den första produkten att utrustas med Tempix smarta etiketter. Nu står även ”Isokari rökt lax” och ”Isokari skivad” på tur.

– Vårt mål är att majoriteten av varumärket ”Isokari” fiskprodukter utrustas med smarta etiketter innan slutet av detta år.

Kunderna kan känna igen de produkter som utrustats med teknologin genom den lilla extra etiketten som finns på sidan av streckkoden, samt även genom den mer synliga ”Kylmää kyytiä kalallesi” (Kall resa till fisken) märkningen.

– Detta är bara en början och i framtidens mataffär kommer vi säkert att få se mer smarta lösningar som gynnar våra kunder, fortsätter Heinrichs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11