23948sdkhjf

SweMaint stänger i Helsingborg

SweMaint planerar att avveckla sin verkstad för godsvagnsunderhåll i Helsingborg. 21 anställda förlorar därmed jobbet.

Företaget vill koncentrera sina resurser i Skåne till Malmö. Peter Overup, vd för SweMaint, förklarar läget så här:

– Våra kunder är de som äger och använder godsvagnar för järnvägstransporter. Den trista verkligheten är att godstrafiken på järnväg har minskat under de senaste tio åren. Samtidigt har äldre godsvagnar ersatts av nya vagnar som kräver mindre underhåll och reparationer. Följden är att behovet av våra och våra konkurrenters tjänster har minskat med mer än en tredjedel under tio år.

SweMaint har verkstäder och mobila patruller över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Man har alla de stora vagnägarna och godstågsoperatörerna som kunder.

-Vi måste hela tiden anpassa vår service till hur godstrafikens behov förändras. Det betyder till exempel att vi ökar våra insatser med mobilpatruller som arbetar längs spåren samtidigt som arbetet i verkstäderna därmed minskar. Även det bidar till att vi idag har för stor verkstadskapacitet.

Enligt företaget ligger Malmö bättre till än Helsingborg när man ser på hur de stora godsflödena på järnväg mellan kontinenten och Mellansverige utvecklas.

-Därför tvingas vi ta det här trista beslutet när det gäller Helsingborg. 

SweMaints plan är att avveckla verkstaden i Helsingborg under första halvåret i år. Beslutet berör 16 kollektivanställda och fem tjänstemän. Ett flertal av de anställda i Helsingborg erbjuds arbete hos SweMaint på andra orter, främst i Malmö och Göteborg.

En stängning av verkstaden i Helsingborg innebär slutet för en hundraårig verksamhet med vagnunderhåll i de gamla, före detta SJ-verkstäderna i centrala Helsingborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078