23948sdkhjf

Investerar i unik smältspinningsutrustning

En investering på drygt 10 miljoner kronor.

Hösten 2018 ska en ny toppmodern utrustning för smältspinning av textilfibrer, vara på plats vid Swerea IVF i Mölndal. Utrustningen kommer att vara central i utvecklingen av framtidens innovativa och hållbara textilfibrer, skriver forskningsinstitutet i ett pressmeddelande.

-Den nya utrustningen blir helt unik i Sverige och finns endast på någon enstaka plats i Europa, säger Jonas Aspling, avdelningschef vid Swerea IVF.

Smältspinning är idag den mest förekommande tillverkningstekniken för textilfibrer. De vanligaste polymererna som används är polyamid och polyester. Fibrer spinns genom att smält plast dras ut i tunna trådar, vilka sträcks och får svalna, stelna och lindas sedan upp på rulle. Fibrerna sträcks i både smält och stelnat tillstånd vilket ger fibrer dess höga styrka. Fibrerna kan därefter tvinnas till ett garn som används i ett klädesplagg eller i en teknisk textil

–Flera tekniska utmaningar och möjligheter framöver ligger inom fibrer med någon form av funktionalitet, till exempel elektriskt ledande fibrer eller fibrer med inbyggt flamskydd, säger Aspling. Det som kommer starkt framöver är också fibrer från biobaserade och återvunna material. Med den här utrustningen blir det möjligt att efterlikna storskalig modern fiberproduktion och framför allt hjälpa företag att utveckla nya innovativa textilprodukter.

Forskningsinstitutet har en smältspinningsutrustning sedan tidigare, men enligt Jonas Aspling ger den inte den fiberkvalitet eller designfrihet som industrin behöver. Den är inte heller lämplig för biobaserade material, som är känsligare för nedbrytning och därmed kräver noggrannare kontroll av temperatur och kortare processtider.

Investeringen har möjliggjorts genom en samfinansiering mellan en industripart, Stiftelsen Svensk Textilforskning/TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag, TEFOs Donationsfond och Swerea IVF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078