23948sdkhjf

Städning sämre för kvinnor än för män

Kvinnor som städar mycket, antingen professionellt eller i hemmet, riskerar att på lång sikt få minskad lungkapacitet. Det har norska forskare vid universitetet i Bergen visat i en ny studie.

Forskarna har analyserat data från 6 235 kvinnor och män, som i studiens början var kring 34 år gamla, och följde dem i 20 år. Resultatet visar att rengöringsmedlen hade stor negativ effekt på kvinnors lungor, medan mäns lungor inte märkbart påverkades.

I studien har man även tagit hänsyn till andra faktorer som kan påverka lungornas funktion, som exempelvis rökning, socioekonomisk status och vikt.

En av forskarna, Öistein Svanes, säger till NRK att kvinnornas lungförsämring kan jämföras med den man får av att röka uppåt 20 cigaretter om dagen i 20 år. 

– Trots det ska man inte jämföra städning med rökning med tanke på att rökning även ökar risken för lungcancer, kol samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör inte städning, tillade han.

Men enligt vad forskarna bakom studien säger till Sveriges Television kan rengöringsprodukterna över tid irritera lungorna och exempelvis orsaka astma hos kvinnor. Fler kvinnor som städar utvecklar nämligen astma, jämfört med kvinnor som inte städar.

Medier har rapporterat om detta och enligt vad Daily Mail uppger fann de norska forskarna ingen skillnad mellan vanliga rengöringsmedel och rengöringssprej. 

Rent ringer upp den svenska forskaren Karin Lovén vid Lunds Tekniska högskola som är inblandad i forskningen kring hur just rengöringssprejer påverkar professionella, kvinnliga städare. Hon har ännu inte hunnit läsa hela den norska studien men har ändå sett en viktig skillnad mot hennes egen forksning.

 – Det är hur forskningen går till. De har gjort en stor epidemiologisk studie med mer än 6 000 personer som över lång tid fått svara på enkätfrågor. Vi har gjort kontrollerade försök i vilka vi exakt vet när städarna använder sprej och hur mycket. Samt när de inte använder sprej.

Att de norska resultaten inte kan uppvisa någon egentlig skillnad mellan hur lungorna påverkas av rengöringssprejer och vanliga rengöringsmedel, förvånar henne därför inte.

Rent hade ett stort reportage om hur Karin Lovéns forskning går till i nr 1/2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079