23948sdkhjf

Hoppfulla ministrar efter möte

Tror utvecklingen i utsatta centrum går att vända.

– Vi är mer hoppfulla efter mötet än innan, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg. som tillsammans med samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan på måndagen träffade representanter för handeln, polisen, Brottsförebyggande rådet och landets största kommuner.

– Det är klart att vi kan knäcka det här. Samhället är mycket starkare än de kriminella gängen.

Ministrarna lyfte fram de deltagande kommunernas redogörelser för vilka åtgärder de har på gång och vilka möjligheter till samverkan som finns.
– Det sker just nu en uppväxling i de här områdena som man bara sett början på, säger Mikael Damberg.
Ibrahim Baylan, som har integrationsfrågor på sitt bord, redogjorde för de pengar regeringen öronmärkt för satsningar i socioekonomiskt utsatta områden. Det handlar om 500 miljoner kronor i år, 1,5 miljard nästa år och sedan 2,5 miljoner kronor årligen från år 2020.
– Vi är i full färd med att titta på hur pengarna ska fördelas, eller snarare vilka som kan söka. De ska användas där de gör mest nytta. Vi har dessutom gett polisen dubbelt så mycket pengar som de begärt, säger Baylan.

På mötet diskuterades åtgärder som väktare, kameraövervakning och grannsamverkan för att öka tryggheten i de förortscentrum där många handlare, restaurang- och kafeidkare lider av en ökande brottslighet.
– Nyckeln är att vara väldigt konkret, säger Ibrahim Baylan.
Mikael Damberg lyfte också fram handelsfackets representant Moa Sahlin, som på mötet pekade på att man måste jobba med handlarna.
– De kanske inte själva vet vilka insatser som kan göras, eller vad man ska göra om man blir utsatt.

Läs mer i veckans nummer av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141