23948sdkhjf

Frityrolja en het potatis….

I höstas beslutade Stockholms Stad om att ta över hanteringen av överbliven olja från stadens restauranger. Detta möts nu av hård kritik från branschen.

På Svenskt Näringslivs hemsida säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin att en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer bryts upp.

Stockholms stads beslut innebar att restauranger som dittills fått betalt för sin olja nu istället tvingats börja betala för hanteringen av oljan.

Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) säger i samma artikel att omgörningen gjordes för att värna miljön, då det funnits en oro att restaurangägare inte alltid har förståelse för hur olja ska hanteras ur miljö- och återvinningssynpunkt.

Samtidigt som denna diskussion blossat upp, har den fått extra bränsle då Naturvårdsverket presenterat sin syn på matfett och oljor från restauranger och meddelat att man anser att detta är verksamhetsavfall och inte ska betraktas som hushållsavfall.

Katarina Luhr kommenterar detta som att det är bekymmersamt att verket gör en helt annan bedömning än Stockholms stad och välkomnar en diskussion med de större företagen om frågan. Hon säger dessutom att det vore tacksamt om någon överklagade beslutet, så att det kan prövas i högre instans och därmed få klarlagt vad som egentligen gäller.

Stefan Lundin menar att denna diskussion inte hade behövt uppstå från början, om kommunen bara hade följt Naturvårdsverkets vägledning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078