23948sdkhjf

Högre krav på Apoteken

Regeringen föreslår en rad skärpningar av kraven på apotekens verksamhet.
Regeringen föreslår att det förtydligas i lagen att apotekens huvuduppgift är att kunden ska få sina mediciner snabbt, samt att rådgivning som ges ska hålla hög kvalitet.
– Oavsett vem du är eller var du bor ska du få snabb tillgång till de läkemedel du behöver. Vi föreslår nu en skärpning för att korta onödig väntetid och öka tillgången på läkemedel i hela landet, säger socialminister Annika Strandhäll , i ett pressmeddelande.
Enligt regeringens förslag ska läkemedel som beställs av öppenvårdsapotek för en enskild kund före klockan 16 en helgfri dag, levereras till apoteket senast nästa helgfria dag före klockan 16. Apoteken får också lagstadgad rätt att returnera receptbelagda läkemedel, vilket ska leda till att fler apotek har fler läkemedel i butik.
Man föreslår också en skärpning av kompetenskraven på apoteken för att säkerställa att den rådgivning som ges på apoteken håller en hög kvalitet.
– När du går in på ett apotek ska du ha rätt att förvänta dig rådgivning av hög kvalitet. Därför stärker vi upp kraven på kompetens och förtydligar kraven på kompetensutveckling, säger socialminister Annika Strandhäll.
Ytterligare en åtgärd blir att göra en översyn om vem som får äga apotek och apotekens möjligheter att äga och samarbeta med vårdtjänstföretag. Mening är att man vill möta utvecklingen av nya tjänster och samarbeten som just nu sker på apoteksmarknaden.
Regeringen föreslår i lagförslaget bland annat:
• att apotekens grunduppdrag förtydligas i lag, för att förtydliga att läkemedel och läkemedelsanvändning ska vara i fokus för verksamheten.
• att huvudregeln blir att information och rådgivning ska lämnas av farmaceut. Även andra uppgifter vid expedieringen ska utföras av en farmaceut, om de har särskild betydelse för en säker hantering och användning av läkemedel. Läkemedelsverket får besluta om vilka andra uppgifter detta är och om undantag från huvudregeln.
• att krav ställs på läkemedelsleverantörer att leverera läkemedel till apoteken så att 24-timmars regeln kan uppfyllas, vilket nu enbart gäller för apoteken.
• att apoteken får laglig rätt att returnera receptbelagda läkemedel.
• att krav införs på yrkeserfarenhet, utbildning och inflytande för att vara läkemedelsansvarig.
• att apotekspersonal ska ges den kompentensutveckling som krävs för att öka kvaliteten och säkerheten i apotekens verksamhet.
• att en översyn görs om vem som får äga apotek och apotekens möjligheter att äga och samarbeta med vårdtjänstföretag.
• att öppna möjligheten till apoteksombud för fler aktörer än Apoteket.
Ändringarna som rör förtydligandet av grunduppdraget, leverans- och tillhandahållandeskyldigheterna, information och rådgivning, den läkemedelsansvariges inflytande över verksamheten samt vissa definitioner föreslås träda i kraft den 1 augusti. Övriga ändringar skjuts till 2019 eller 2020.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08