Hakos vd tror branschen hittar ut

| Av Marianne Ovesen | Rent | Tipsa redaktionen

För närmare två år sedan blev Karl Johan Lindahl vd för Hako Ground & Garden. Idag rullar han mellan hemmet i Örebro, huvudkontoret i Halmstad och Hakos övriga anläggningar i landet. Jobbet öppnade en helt ny värld.

På vilket sätt var Hako en ny värld?

– Jag hade varit tio år som försäljnings- och marknadschef hos truckföretaget Linde Material Handling. Det var dags att byta jobb, utvecklas och lära mig något nytt. Men jag hade ingen erfarenhet alls av vare sig städ- eller utomhusmaskiner. Det var också spännande att lära sig en helt ny organisation.

 Efter två år – gjorde du rätt val?

– Absolut. Jag ville fortsätta jobba med premiumprodukter, som har en marknad och en framtid. Vi har många olika affärsområden, som park och mark, hem och trädgård, golf och städ. Men det finns också mycket att utveckla, eftermarknad till exempel.

 Vad behöver utvecklas på städsidan?

– Städ har nog den jämnaste kontinuiteten sett till försäljning per månad, över en årsbasis. Vi är duktiga och framgångsrika, men behöver till exempel utveckla en fleet management-tjänst. Det är något jag tog med mig från trucksidan.

 Hur tänker du dig det?

– Vi ska hjälpa kunderna att sköta maskinerna. Vissa kanske har väldigt många städmaskiner, varav flera står relativt oanvända. Vi kan visualisera var maskinerna finns, hur mycket och hur de används. Städbolagens uppdrag varar ju ofta bara i ett, två eller tre år och maskiner kan bli stående.

 Ska de kopplas upp med sensorer?

Nej, informationen behöver inte vara i realtid. I framtiden finns ju det givetvis med, men egentligen tror jag att enkelheten oftast är bäst.

Alltför ofta tycker jag att man förlitar sig på realtidstjänster utan att veta vad de säger eller ger en. En direkt dialog med oss ger oftast den bästa förklaringen och beskrivningen av hur maskinerna används. Jag tror det räcker med att våra servicetekniker rapporterar när de är ute och servar dem. Det handlar mer om kommunikation, än en manick som sänder signaler. Vi behöver jobba proaktivt med våra kunder.

 Andra nyheter på städsidan?

Vi ska förstås prova andra kundgrupper, till exempel inom industri och transport och logistik. Där finns utvecklingsmöjligheter. Vi anställde en ny säljare i Göteborg i höstas och planerar att anställa ännu fler.

 Hur ser städmaskinmarknaden ut?

I Sverige, Norge och Finland utgör affärsområdet städ 1/3 av Hako Ground & Gardens omsättning. Och ungefär 60 procent av städomsättningen i de tre länderna kommer från den svenska marknaden.

 Har Hako någon robot på gång?

– Nja, det finns ett projekt kring robotar sedan länge inom Hako, och företagets systerbolag Minuteman i USA har dem redan. Men vi är inte inblandade och min erfarenhet från truckbranschen, där det funnits automatiserade truckar i minst tio års tid, är att det tar tid. AGV-truckarna har inte börjat slå förrän nu och då ska en truck ändå bara flytta en pall från A till B. Ett ganska enkelt jobb. Att städa ett golv är något helt annat, där krävs även ett bra resultat.

 Har du en femårsplan eller vision?

– Nej, men vi jobbar med en strategi till 2020. Visionen är att öka ganska mycket, inte bara på städ, utan på alla områden. Eftermarknad är en mycket viktig del i de koncept vi erbjuder våra kunder.

 Så var kommer ditt fokus att ligga framöver?

– Vi måste fokusera på det vi är bra på och på vår marknad. Sverige, Norge och Finland, samt återförsäljare i Estland och Lettland. Där ska vi vara och utvecklas.

 Hur ser städbranschen ut om tio år?

– Jag ser väldigt positivt på branschen. Den har ökat mycket under de senaste 10-15 åren. Men kanske kommer städbolagen att också börja ta hand om utemiljöer? För det har vi ju hela lösningar. Det tror jag kommer att hända.Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Smurfit Kappa uppgraderar övervakningssystem

För att undvika stillestånd uppgraderar Pappersbruket Smurfit Kappa i Piteå till nästa generations övervakningssystem IMx-8 från SKF.

Underhåll stoppar kärleksyttringar

Det är många kärlekspar som har satt upp hänglås på en bro i Västerås för att manifestera evig kärlek. Nu är det slut med det. Broräcket ska bytas ut.

Låg stresstolerans kan leda till rökning

Framgång för Kollektivtrafik SYD

21 februari genomfördes branschmötet Kollektivtrafik SYD i Luftkastellet utanför Malmö - Runt 60 deltagare är på plats, läs mer här!

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Nyhetsbrev

Spårvägsbygge mot Kista

Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Ledare: Regeringens planekonom

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Städning sämre för kvinnor än för män

Kvinnor som städar mycket, antingen professionellt eller i hemmet, riskerar att på lång sikt få minskad lungkapacitet. Det har norska forskare vid universitetet i Bergen visat i en ny studie.

Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Sodexo och Stora Sköndal i samarbete

Algextrakt kan bli läkemedel

Att förflytta människor med smärta

Plus

Branschorganisationer oense

Sveriges Bussföretag och EU vill att all busstrafik ska få tillgång till bytespunkter och terminaler – Men Svensk Kollektivtrafik vill inte släppa in kommersiella bussar dit, läs om det här!

Många döda i soptippsras

Klartecken för efterlängtad utbildning

-Jag tror att det här är en utbildning som branschen behöver, säger Anders Rickman, verksamhetschef för Yrkeshögskolan i Jönköping.

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Plus

Leufstadius: "Vi ska vara remissinstans!"

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik är sedan ett år petade som remissinstans hos Näringsdepartementet – Något som upprör organisationen, läs här vad som händer nu!

Vaktkameror hos SL

Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

FM-utbildning får fortsätta

Hoppfulla ministrar efter möte

Ängelholm städar skolor med robot

Miab/NCA blir Miab

Kriminalvården storrekryterar

Personalen utan bonus

Ny provningsmetod metod med radiologi

Licensaffärer lyfter Bactiguard

Förvärvar inom medicinteknik

Sodexo fick "Gold Class" igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.234