23948sdkhjf

Regionservice i Skåne glömde upphandla

Regionservice i Skåne har upphandlat städmaterial och städutbildning för cirka 25 miljoner kronor utan att någon upphandling gjorts. Detta meddelar Region Skåne i ett pressmeddelande efter att en visselblåsare slagit larm.

Det hela startade 2013 då Regionservice testade den danska leverantören De Forenede Dampvaskerier/Viimas städsystem. Systemet, som kunden hyr och får moppar och dukar tvättade och levererarde, fungerade så bra att att Regionservice lät den danska leverantören fortsätta. 

Utan mellanliggande upphandling. 

Idag har hyrservicen av städmaterialen kostat regionen 22,8 miljoner kronor. Till det ska enligt tidningen Kristianstadsbladet, som granskat Regionservice fakturor, läggas 3,7 miljoner kronor som utbildningsföretaget How2Clean, nära lierat med DFD/Viima, också fakturerat Regionservice. 

I ett pressmeddelande säger servicedirektören Helena Skjeld att upphandlingsprocesserna brukar fungera, men att de fallerat i det här fallet.

– Vi har förbisett upphandlingen av den här tjänsten och jag ser mycket allvarligt på detta. Vi borde naturligtvis ha avbrutit försöksverksamheten när summorna ökade över åren och en upphandling inte kommit till stånd.

Nu har Regionservice påbörjat arbetet med en upphandling.

– Det borde ha skett för länge sedan. Vi ska ha ett tilldelningsbeslut den 1 mars 2018. Samtidigt ska vi se över våra upphandlingsrutiner så att detta inte händer igen, säger Helena Skjeld.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094