23948sdkhjf

Forskning om framtidens print-on-demand

Forskare ska undersöka hur samhällets omställning från konventionell till digital produktion kan stärka företagens konkurrenskraft. 3D-tekniken spelar en avgörande roll.

Halmstad högskola är en av de lärosäten som deltar i projektet.

– Det är fantastiskt spännande att Högskolan i Halmstad och satsningen på 3D-teknik och digital produktframtagning inte bara burit frukt inom utbildningen utan även resulterat i ytterligare förstärkning av forskningen, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad.

Projektet – vars namn är Digitalisering av tillverkningsflödet av additiv tillverkning i Sverige (DiSAM) – går ut på att studera affärsmodellinnovationer i införandet av digitala lösningar inom additiv tillverkning – alltså 3D-tillverkning.

Målet med projektet är att undersöka hur digital tillverkning kan stärka konkurrenskraften hos svensk tillverkningsindustri genom att både öka produktionsflexibilitet och reducera tiden till marknadsintroduktionen.

– Att ställa om från konventionell till digital produktion är något som flera av våra samarbetsparter är intresserad av. I och med projektet hoppas vi också på att kunna bidra till den tekniska utvecklingen, säger Henrik Barth, universitetslektor i industriell organisation vid Högskolan i Halmstad.

Projektet sponsras av innovationsmyndigheten Vinnova med 7,1 miljoner kronor, och samlar forskare från Högskolan i Halmstad, Högskolan Väst och Chalmers som samarbetar med 20 partners från näringslivet. De medverkande företagen har alla behov av att öka graden av digitalisering inom sina respektive tillverkningsområden. Swerea IVF AB är projektägare.

Genom att koppla digitala lösningar till den fysiska tillverkningskedjan kan resultatet i praktiken bli print-on-demand av tredimensionella produkter. Något som skulle bidra till en kraftigt ökad produktionsflexibilitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125