23948sdkhjf

Vinnaren av Bergteknikpriset

Anders Nordqvist, specialist inom brytningsmetoder på LKAB, är årets vinnare.

Atlas Copcos Bergteknikpris instiftades år 2003 med syftet att främja utvecklingen av svenskt bergtekniskt kunnande och befästa Sveriges världsledande roll inom bergbrytning. Priset ska gå till en person som starkt bidragit till att stimulera bergtekniskt kunnande och forskning.

Genom att kombinera djup kunskap inom sprängteknisk utveckling och digitalisering, har Anders Nordqvist utvecklat digitala applikationer för sprängteknik, vibrationsövervakning och mätning av markdeformationer. Många av applikationerna används i dag i den dagliga driften. - Applikationerna har med tydliga visualiseringar och förståelse av dataanalys lett till ökade insikter och kunskaper inom området. Han har med sina projekt bidragit till förbättrat underlag för FoU inom laddning och sprängning, samt för brytningsteknik och skivrasbrytning, berättar Lars Senf, vd Epiroc Sverige och Danmark.

Priset består av 100 000 kronor och utgörs av två delar. Ena delen är en donation på 80 000 kronor till ett eller flera utvecklingsprojekt inom bergteknik. Projekten ska bedrivas på svensk högskola, universitet eller företagsoberoende institution och resultaten ska vara offentliga. Den andra delen av priset är ett resestipendium på 20 000 kronor som disponeras fritt av vinnaren. - Meddelandet om att jag fått priset kom som en blixt från en klar himmel. Jag blev väldigt överraskad, men naturligtvis också väldigt glad. För vinstpengarna planerar jag att stödja ett utvecklingsprojekt inom sprängteknik. Laddning och sprängning är två områden som alltid legat mig varmt om hjärtat, berättar Anders Nordqvist.

Priset delas ut idag, fredagen den 8 december, under Atlas Copcos årliga branschseminarium.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078